&noscript=1 /> Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen
 
Ostereier färben
Ostereier färben

Ostereier färben

Uitleg

Uitleg

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

1

Kook de eieren van blije kippen hard

2

...en wrijf ze voor het verven in met een mengsel van water en azijn.

3

Maak een aftreksel volgens het recept

4

leg de eieren in het afgekoelde aftreksel

5

en laat ze daarin een half uur liggen.

6

Draai ze regelmatig om en haal ze eruit

7

laat de eieren op een theedoek drogen

8

en versier ze.

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Paaseieren verven met natuurlijke kleurstoffen

Tip

Tip

Vrolijk gekleurde paaseieren horen bij Pasen! Wie liever geen synthetische verf gebruikt, kan de eieren verven met natuurlijke kleurstoffen.

De volgende ingrediënten zijn heel geschikt:

  • Groen: spinazie, peterselie, sint-janskruid, rode kool (zorgt voor een turkooizen kleur)
  • Blauw: blauwe bessen, bosbessen
  • Geel: kamillebloemen, saffraan, blad van appelboom
  • Oranje: wortelen
  • Rood: rode biet
  • Bruin: schil van rode uien, koffie, thee

Maak van deze ingrediënten een aftreksel. Grotere stukken kunt u raspen of kleinsnijden. Ga bij het maken van een aftreksel als volgt te werk:

  • Groente: 500 g op 2 l water, geen inweektijd nodig, 35 minuten kooktijd
  • Bloemen, bladeren en bessen: 30 tot 100 g op 2 l water, enkele uren inweektijd, 35 tot 60 minuten kooktijd
  • Koffie en thee: 30 tot 50 g op 2 l water, geen inweektijd nodig, 25 tot 30 minuten kooktijd


Kook de eieren hard. Neem bij voorkeur eieren met een witte schil, omdat de kleuren bij het verven met natuurlijke materialen niet zo fel worden als bij synthetische verf. Het meest geschikt zijn de eieren van blije kippen – hun schil is harder, het ei gezonder en bovendien doet u iets goeds voor de dieren.
Op kwaliteit gecontroleerde vrije-uitloopeieren van het merk Roter Hahn zijn verkrijgbaar op deze boerderijen.

Leg de eieren na het koken ca. een half uur in het afgekoelde aftreksel. Draai de eieren regelmatig, zodat ze overal gelijkmatig worden gekleurd. U kunt de eieren ook korter in het aftreksel laten liggen, maar dan wordt de kleur niet zo intens.

Laat de eieren vervolgens op een theedoek drogen en wrijf ze daarna op met een stukje spek. Hierdoor krijgen de geverfde eieren een mooie glans.

Wilt u de eieren verder versieren? Met een scherp voorwerp kunt u voorzichtig de bovenste verflaag wegkrassen en lijnen in het oppervlak tekenen.

Tip:
met het blad van peterselie, citroenmelisse en klimop maakt u de mooiste decoraties. Maak de blaadjes vochtig en leg ze op de eierschaal.
Doe een stukje panty over het ei met de blaadjes en knoop dit goed vast, zodat de blaadjes niet kunnen verschuiven – leg de eieren vervolgens met panty en al in het aftreksel.

Vrolijk gekleurde paaseieren horen bij Pasen! Wie liever geen synthetische verf gebruikt, kan de eieren verven met natuurlijke kleurstoffen.

 

 

De volgende ingrediënten zijn heel geschikt:

  • Groen: spinazie, peterselie, sint-janskruid, rode kool (zorgt voor een turkooizen kleur)
  • Blauw: blauwe bessen, bosbessen
  • Geel: kamillebloemen, saffraan, blad van appelboom
  • Oranje: wortelen
  • Rood: rode biet
  • Bruin: schil van rode uien, koffie, thee

 

Maak van deze ingrediënten een aftreksel. Grotere stukken kunt u raspen of kleinsnijden. Ga bij het maken van een aftreksel als volgt te werk:

  • Groente: 500 g op 2 l water, geen inweektijd nodig, 35 minuten kooktijd
  • Bloemen, bladeren en bessen: 30 tot 100 g op 2 l water, enkele uren inweektijd, 35 tot 60 minuten kooktijd
  • Koffie en thee: 30 tot 50 g op 2 l water, geen inweektijd nodig, 25 tot 30 minuten kooktijd


Kook de eieren hard. Neem bij voorkeur eieren met een witte schil, omdat de kleuren bij het verven met natuurlijke materialen niet zo fel worden als bij synthetische verf. Het meest geschikt zijn de eieren van blije kippen – hun schil is harder, het ei gezonder en bovendien doet u iets goeds voor de dieren.
Op kwaliteit gecontroleerde vrije-uitloopeieren van het merk Roter Hahn zijn verkrijgbaar op deze boerderijen.

Leg de eieren na het koken ca. een half uur in het afgekoelde aftreksel. Draai de eieren regelmatig, zodat ze overal gelijkmatig worden gekleurd. U kunt de eieren ook korter in het aftreksel laten liggen, maar dan wordt de kleur niet zo intens.

Laat de eieren vervolgens op een theedoek drogen en wrijf ze daarna op met een stukje spek. Hierdoor krijgen de geverfde eieren een mooie glans.

Wilt u de eieren verder versieren? Met een scherp voorwerp kunt u voorzichtig de bovenste verflaag wegkrassen en lijnen in het oppervlak tekenen.

 

 

Tip:
met het blad van peterselie, citroenmelisse en klimop maakt u de mooiste decoraties. Maak de blaadjes vochtig en leg ze op de eierschaal.
Doe een stukje panty over het ei met de blaadjes en knoop dit goed vast, zodat de blaadjes niet kunnen verschuiven – leg de eieren vervolgens met panty en al in het aftreksel.