&noscript=1 /> Appel-en druivenoogst in Zuid-Tirol
 
Appel- en druivenoogst in Zuid-Tirol
Appel- en druivenoogst in Zuid-Tirol

Knapperige appels
zoete druiven

Oogst

De tijd is rijp

Ratelende tractorgeluiden, de geur van verse appels en druiven, bedrijvigheid op de boerderij: wanneer de nazomer zijn intrede doet en de eerste koude nachten voor de deur staan, beginnen de boeren in Zuid-Tirol eindelijk de vruchten van hun werk te oogsten.

Ratelende tractorgeluiden, de geur van verse appels en druiven, bedrijvigheid op de boerderij: wanneer de nazomer zijn intrede doet en de eerste koude nachten voor de deur staan, beginnen de boeren in Zuid-Tirol eindelijk de vruchten van hun werk te oogsten.

Zuid-Tirol beschikt niet alleen over het grootste aaneengesloten appelteeltgebied van Europa, maar heeft ook naam gemaakt met de productie van wijnen van hoge kwaliteit. Het landschap wordt dus in belangrijke mate gekenmerkt door appelweiden en wijngaarden. Vooral in de herfst, tijdens de oogsttijd, zijn de belangrijkste twee vruchten van de provincie alomtegenwoordig. De fruitboederijen liggen verspreid van Salurn in het uiterste zuiden door het Etschtal tot in de Vinschgau in het uiterste westen en via het Eisacktal naar het noorden. De wijnbouw is vooral geconcentreerd in het zuiden. Schilderachtige wijngaarden nestelen zich op de hellingen rond de Zuid-Tiroolse Wijnroute. Wijn speelt ook een belangrijke rol in het Meraner gebied en in het lagere Eisacktal. Maar als je denkt dat Zuid-Tirol alleen appels en druiven heeft, heb je het mis. Ook pruimen, peren, pompoenen, aardappelen en kool worden in de herfst door de boeren geoogst. En het mooiste is dat ook de gasten in de vakantiewoningen en kamers kunnen profiteren van de schatten die de landbouw oplevert. Tegelijkertijd krijgen ze de geschiedenis van de producten van dichtbij mee.

 

In de Hof van Eden

Wist je dat de Royal Gala een van de eerste appelsoorten is die al in augustus kan worden geoogst, terwijl de Pink Lady pas in november aan de beurt is? De meest geteelde appelsoort in Zuid-Tirol is goudgeel en heeft rode wangetjes, de Golden Delicious. Het belangrijkste bij Zuid-Tiroolse appels is de kwaliteit: vorm, kleur, grootte en oogsttijdstip moeten kloppen. Elke appel wordt met de hand geplukt. Dit betekent echter niet dat de moderne landbouwer geen gebruik maakt van technische hulpmiddelen. Terwijl vroeger eenvoudige ladders werden gebruikt om de vier meter hoge boomtoppen te bereiken, zijn er nu praktische hefplatforms. Traditioneel helpen alle familieleden mee bij de appeloogst. Het kostbare fruit moet zo onbeschadigd mogelijk in veiligheid worden gebracht. De tractor wordt gebruikt om de volle kisten naar de grote pakhuizen van de coöperaties te brengen. Het coöperatieve systeem heeft zich in Zuid-Tirol in de afgelopen decennia bewezen. Het zorgt voor de kwaliteitsborging, de opslag en de verkoop van de appels. Sommige boeren verwerken de knapperige vruchten ook rechtstreeks op de boerderij. Daar worden ze meteen na de pluk verwerkt tot natuurlijk troebel sap, zoete compote of knapperig gedroogd fruit. Tijdens de oogstmaanden wordt een aanzienlijke hoeveelheid appels geplukt. Elk jaar belanden bijna zes miljard appels in de oogstkisten van de fruittelers. Dat is bijna één appel voor elk mens op aarde. Wie met vakantie is op de boerderij kan in de oogsttijd genieten van knapperige, verse appels zó van de boom.

 

Rijpe druiven, uitgelezen wijnen

Ook op de wijnboerderij vormt de herfst het hoogtepunt van het werkjaar. Al aan het eind van de zomer bereiken de druiven de laatste fase van het rijpingsproces, terwijl zonnige dagen en koele nachten de kwaliteit van de vruchten zeer ten goede komen. In september is het zover: wanneer de zuurtegraad en het suikergehalte van de druiven perfect zijn, begint de druivenoogst – in Zuid-Tirol het "Wimmen" genoemd. De druiven worden met de hand geplukt. Dit is de enige manier waarop de wijnmaker beschadigde of onrijpe druiven consequent kan uitsorteren. In Zuid-Tirol worden de druiven geoogst tot op 1.000 meter hoogte. Dankzij het mediterrane klimaat gedijen de wijnstokken zelfs op deze hoogte prima. De meest verbreide druif is de Vernatsch, hoewel over het algemeen vooral witte wijnsoorten worden geteeld. De rijpe druiven zijn uitsluitend bestemd voor de wijnproductie. De meeste boeren leveren aan een wijnmakerij, sommigen persen hun eigen druiven. De druiven worden op de boerderij geperst en in grote vaten opgeslagen. In de koele kelder kan de wijn bij optimale temperaturen gisten. Dit resulteert in voortreffelijke wijnen van eigen bodem. Tijdens de oogsttijd op de wijnboerderijen beleven de gasten de reis van de wijn nergens zo authentiek als hier. Van de druivenoogst tot het persen en bottelen kunnen ze het hele fascinerende proces van wijnmaken uit de eerste hand meemaken – uiteraard niet zonder het kostelijke vocht te proeven.

lees meer lees minder

3 redenen

Appel- en druivenoogst

Knapperige appels vers van de boom
Knapperige appels

vers van de boom

Wimmen in de wijngaard proeven in de kelder
"Wimmen" in de wijngaard

proeven in de kelder

De geur van rijp fruit in de milde herfstzon
De geur van rijp fruit

in de milde herfstzon

Zoek boerderij

Oogsttijd op de boerderij

Waar wil je heen?
Wanneer en hoe lang?
elke
Type accommodatie en medereizigers
2 volwassenen
Soort boerderij
Veehouderij, wijnbouw of fruitteelt
Classificatie
alle classificaties
632 Bekijk boerderij Boerderijen bekijken
Filter resetten
632 boerderij gevonden gevonden boerderijen
 | 
Mairing - Gurschler flower flower flower
Fam. Gurschler  | Schlanders  (Vinschgau)
Veeteelt, Fruitteelt
Producthoek: melk, eieren, honing ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven
4,9
"Uitstekend"
(56 beoordelingen)
App. v.a. 55€ per nacht
Wolkanhof flower flower flower
Fam. Wolkan  | Eppan an der Weinstraße  (Bozen en omgeving)
Fruitteelt, Wijnbouw
Producthoek: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding boerderij met wijnproeverij
5,0
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 80€ per nacht
Valentinhof flower flower flower flower
Fam. Unterhofer  | Meran
Boerderij met biologische landbouw, Fruitteelt, Groenteteelt, Bessenteelt
Boerderijwinkel: kaas, eieren, honing ...
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding boerderij
5,0
"Zeer goed"
(2 beoordelingen)
App. v.a. 220€ per nacht
Je zoekresultaat