&noscript=1 /> Bletterbachkloof bij Aldein - Zuid-Tirol Bletterbachkloof bij Aldein - Zuid-Tirol
 
Bletterbachkloof: De kleine Grand Canyon
Bletterbachkloof: De kleine Grand Canyon

Bestemming

Bletterbachkloof

Bletterbachkloof: De kleine Grand Canyon

 

De Bletterbachkloof bij Aldein maakt het mogelijk een Grand Canyon te beleven zonder een vlucht van vele uren naar Arizona.

Aan de voet van de Weisshorn in de gemeente Aldein heeft het beekje de Bletterbach zich in de loop van duizenden jaren in de rots gekerfd, waardoor de acht kilometer lange en 400 meter diepe Bletterbachkloof is ontstaan. De tot twintig meter hoge rotswanden van de kloof vormen niet alleen een schilderachtig decor voor diverse wandelingen, de beek heeft ook rotslagen uit verschillende geologische tijdperken blootgelegd. Deze lagen zijn hier intact zichtbaar, precies op een rij zoals ze miljoenen jaren geleden werden afgezet. Daarmee is de Bletterbachschlucht een toonbeeld van de geschiedenis van de aarde.

Stokoud

Zo mooi als het landschap van Zuid-Tirol is, de eer van UNESCO Werelderfgoed is slechts aan enkele natuurlijke monumenten toebedeeld. De Bletterbachkloof is één van de zes natuurschoonheden in Zuid-Tirol die deze eretitel dragen. Daar werd heel lang naartoe gewerkt: Vulkanen spuwden 280 tot 260 miljoen jaar geleden hete as en lava uit en legden daarmee de eerste steen van de Bletterbachschlucht. In de loop van miljoenen jaren hebben wind en weer verschillende lagen op elkaar afgezet. Ook water speelde een grote rol. Het is tegenwoordig moeilijk voor te stellen, maar miljoenen jaren geleden lag dit gebied telkens weer aan zee, die hier periodiek kwam en zich weer terugtrok. Naast een inkijkje in de geschiedenis van de vorming van de bergen heeft de Bletterbachschlucht nog een ander natuurwonder te bieden: De door de werking van de zee gevormde lagen zijn rijk aan fossielen. Hier zijn bijvoorbeeld afdrukken te vinden van dieren en plantenresten die in steen zijn afgedrukt en schelpen die volledig in steen zijn veranderd.

Bletterbachkloof: De kleine Grand Canyon

Dinosaurussporen

Dit korte historische overzicht beschrijft slechts vaag de afzetting van de lagen. Als je meer wilt weten over de rotslagen en fossielen en hoe ze gevormd zijn, kun je naar het bezoekerscentrum GEOPARC Bletterbach in Aldein of het GEOMuseum Radein gaan. Ze leggen de geschiedenis van de lagen in de kloof gedetailleerd uit en laten geselecteerde fossielen zien - bijvoorbeeld met dinosaurussporen. Daar kun je ook een gratis helm krijgen, die bezoekers van de kloof altijd moeten dragen. Daarmee uitgerust kun je op weg naar het werelderfgoed. Beklim trappen en ladders op zoek naar fossielen, terwijl vlak daarnaast de geschiedenis van de aarde boven je uittorent. Het verkennen van de kloof is des te spannender tijdens de talrijke rondleidingen. 27 GEOPARC gidsen openen de ogen van bezoekers voor wat ze nauwelijks zouden opmerken als ze op eigen houtje op verkenning zouden gaan. Bovendien bieden de medewerkers van het GEOPARC van eind juli tot eind augustus ook hun eigen rondleidingen voor kinderen om hen dit natuurmonument te helpen begrijpen met natuurspelletjes en legendewandelingen.

Niet alleen maar steen

Naast het aanbod voor kinderen heeft het GEOPARC ook andere themawandelingen in zijn programma. Bij "Steen en Wijn" wandel je eerst door de Bletterbachschlucht en leer je alles over de vorming ervan, daarna bezoek je een typisch wijnhuis en leer je de weg kennen van wijnstok tot wijn. "Steen en wilde kruiden" in augustus richt zich daarentegen op de kruiden die in de kloof voorkomen en hun gebruik in de keuken. Vroege vogels daarentegen kunnen zich van juli tot augustus naar de top van de Weißhorn laten leiden om de zonsopgang te beleven, op de terugweg de Bletterbachkloof te verkennen en zich ten slotte versterken met een ontbijt op de alm.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de Bletterbachkloof
30 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Woeserhof flower flower flower
Fam. Lintner  | Aldein  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, spek ...
Afstand 1,8 km
Positie op de kaart
4,6
"Zeer goed"
(4 beoordeling)
Kamer v.a. 70€ per nacht
Schornhof flower flower flower
Fam. Lintner  | Aldein  (Bozen en omgeving)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
ontbijt
Producthoek: vlees, spek, eieren ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 1,9 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(8 beoordeling)
App. v.a. 91€ per nacht
Thomaserhof flower flower
Fam. Gruber  | Aldein  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
ontbijt, halfpension
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, kaas ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 2,0 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(15 beoordeling)
online te boeken
Kamer v.a. 84€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Bletterbachkloof

Verdere informatie

Contacts
Geoparc Bletterbach
Visitor centre GEOPARC Bletterbach
Aldein Aldino
Operation Schedules
09:30 - 18:00
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
description to arrive at destination

The approach to the GEOPARC Bletterbach is from Auer or Neumarkt via Montan to Aldein. In Aldein, about 1km after the village centre, turn right into the district of Lerch in the direction of Bletterbach and drive to the car park at the visitor centre.

Park

The parking lot is located right in front of the visitor centre, from here also the GEOWeg and the forest educational trail start.

General description

Event earth history...on one view. The Bletterbach was elected together with the Dolomites on the 26th Juni 2009 because of its unique nature, landscape and beauty as well as for its scientifical meaning in Geology and Geomorphology to world nature inharitance by the UNESCO.