&noscript=1 /> Fanealm in Vals bij Mühlbach - Zuid-Tirol Fanealm in Vals bij Mühlbach - Zuid-Tirol
 
Fanealm: een almdorp in de bergen
Fanealm: een almdorp in de bergen

Bestemming

Fanealm

Fanealm: een almdorp in de bergen

Vrij van gemotoriseerd verkeer en een unieke plek voor het hele gezin: het almdorp Fanealm met zijn tavernes, rustieke berghutten en een kapel.

Op 1.740 meter hoogte aan het uiteinde van het dal van Vals liggen 35 alpenhutten, kleine hooibergen, woonhutten, veestallen en een kerkje. Omgeven door alpenweiden vormen ze nu het mooiste almhuttendorp van Zuid-Tirol - de Fanealm.

In de middeleeuwen dienden de gebouwen in de Pfunderer bergen als hospitaal voor mensen die leden aan pest of cholera. Tegenwoordig staan ze onder monumentzorg en zijn ze een eindpunt of en startpunt voor populaire bergwandelingen. Drie berghutten nodigen uit om te stoppen voor een hapje en een drankje, de kinderen kunnen onbezorgd spelen in de natuur.

Voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur is het de moeite waard om een kijkje te nemen in de kaasmakerij en een bezoek te brengen aan de kleine kapel, die naast de hutten in 1898 werd gebouwd.

Stoppen en genieten

In het verleden trokken de inwoners van Vals naar de Fanealm, die de Zuid-Tirolers gewoon Fane noemen. In die tijd werd er hard gewerkt op de alp - het hooi voor de winter moest binnengehaald worden. Als compensatie en beloning was er dan 's avonds kostelijk vermaak met dansen en spelletjes.

In de winter, als het hooi naar het dal moest worden vervoerd, was het een indrukwekkend gezicht om te zien hoe tot wel 50 hooiwagens achter elkaar het dal in getrokken werden.

Zelfs vandaag de dag wonen er 's zomers nog steeds enkele boeren in het kleine bergdorpje, terwijl hun koeien op de alpenweiden grazen. Drie tot vier herders zorgen in deze periode jaarlijks voor ongeveer 120 koeien en 180 stuks jongvee. Een alpenherder verwerkt dagelijks ongeveer 1000 liter melk tot boter en kaas. Dit is een traditie sinds de 16e eeuw. In die tijd mocht de kaas het wapen van de Heren van Wolkenstein dragen als een soort kwaliteitszegel.

Je kunt de bergkaas direct op de Fane proeven, maar je moet je grote trek bewaren voor de typische Schlutzkrapfen en de Kaiser- of Topfenschmarrn met bosbessen, en dan maar hopen dat het ook genoeg is voor een stukje strudel.

 

Fanealm: een almdorp in de bergen

Zondige legendes

Er is een aantal legendes ontstaan rond de hoge alpenweiden van de Fanealm. De inwoners van Vals vertellen dat een herder van de Labisebenalm ooit het vee over de Beistandwand de dood in dreef en daarom als spook moest rondgaan, totdat hij uiteindelijk door de bouw van de kerk werd bevrijd.

Een alpenherder op de Pfannalm bezondigde zich aan de alpenmelk en moest als winterboer rondgaan. Volgens de legende werd hij pas verlost toen een dappere voorbijganger dronk van de melk die de bergweidegeest hem aanbood.

Wandelen, rodelen en gebruiken

Omgeven door de Pfunderer bergen is een bezoek aan de Fanealm in elk jaargetijde de moeite waard. In het voorjaar worden de weiden kleurrijke bloementapijten en in de zomer, met de alpine landbouw, begint een levendige drukte op de Fane. In de herfst verandert het groen van de lariksen in de warmste tinten geel en rood, voordat de winter zijn deken van sneeuw over het dorp legt en het verandert in een idyllisch eiland van rust.

Veel activiteiten zoals bergwandelen, tochten naar berghutten, mountainbiken en ook skitochten en rodelen wachten op het hele gezin. De Fanealm is onder andere te bereiken via de "Milchweg". Langs dit themapad kun je interessante feiten leren over koeien en melk.

Bezienswaardig is een bijzonder gebruik op de Fanealm dat nog steeds actief wordt beleefd, "de Schelle". Elk jaar, op de woensdag voor het naar beneden brengen van de dieren, doet iedereen een bel om en neemt, zodra de schemering valt, op het geluid van de bellen, "Goaßlschnöllen" en gejoel afscheid van de zomer op de alpenweiden.

De Hochalm is het startpunt van de toerskiwedstrijd "Wurmaul-Umrundung" in april. Andere bijzondere hoogtepunten die je niet mag missen zijn het Fane Fest en het Milchfest.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de Fanealm
32 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Leitnerhof flower flower
Fam. Hofer  | Mühlbach  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: eieren
Agrarische aanbiedingen: Meewerken in de stal, Stalbezoek
Afstand 3,9 km
Positie op de kaart
App. v.a. 176€ per nacht
Mesnerhof flower flower flower
Fam. Pichler  | Mühlbach  (Eisacktal)
Veeteelt
ontbijt
Producthoek: melk, kaas, boter ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven ...
Afstand 4,6 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(4 beoordeling)
App. v.a. 90€ per nacht
Zingerlehof flower flower flower
Fam. Zingerle  | Mühlbach  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, kaas, boter ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken
Afstand 4,8 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 75€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Fanealm

Verdere informatie

Contacts
Almendorf/Malga Fane
Valles/Vals
39037 Valles/Vals

The Fane Alm is a mountain pasture village, located above Valles/Vals at a sea level of 1739 m.