&noscript=1 /> Messner Bergmuseum Firmian - Zuid-Tirol Messner Bergmuseum Firmian - Zuid-Tirol
 
Messner Bergmuseum Firmian
Messner Bergmuseum Firmian

Bestemming

MMM Firmian

Messner Bergmuseum Firmian

Mens en berg, berg en mens - deze vrij recente relatie is het thema van de hoofdvestiging van de Messner Bergmusea bij Bozen.

Het MMM Firmian bevindt zich in kasteel Sigmundskron, een van de oudste kasteelcomplexen van Zuid-Tirol. Het werd voor het eerst historisch vermeld in de 10e eeuw onder de naam "Formicaria", Latijn voor "mierenhoop". De naam is ontstaan door de vorm van het kasteel. Het MMM Firmian vertegenwoordigt niet alleen de geschiedenis van het alpinisme, maar ook een beetje die van de Zuid-Tiroolse autonomie: in 1957 protesteerden hier meer dan 30.000 Zuid-Tirolers tegen de niet-naleving van het Verdrag van Parijs en voor de onafhankelijkheid van Zuid-Tirol. 

De fascinatie van de bergen

Het alpinisme zoals wij dat kennen bestaat pas ongeveer 250 jaar. Daarvoor werden bergen lange tijd beschouwd als onvriendelijk terrein - en zoveel mogelijk gemeden. Dit is fundamenteel veranderd. De raakpunten met de berg variëren van natuurbehoud tot bedwingen en beklimmen, van de cultus van bergsport en massatoerisme tot de verkenning van de alpiene ruimte. Achter het klassieke bergbeklimmen zit al heel lang een religieuze verheffing - waar een topkruis staat, is ook God.

Messner Bergmuseum Firmian

Muren vol geschiedenis

Het vestingwerk van Firmian torent ongeveer 80 meter uit boven de plek waar de rivieren Etsch en Eisack bij elkaar komen. Het kasteelterrein zelf wordt, net als een mierenhoop, gekenmerkt door grote hoogteverschillen. Er zijn rotsen, veel groen, torens en trappen. Maar hoe zijn de huidige namen "Firmian" en "Sigmundskron" ontstaan? Nadat het kasteel van Formigar in 1027 door keizer Conrad II aan de bisschop van Trente Udalrich II was geschonken, zorgden hoge ambtenaren er in de 12e eeuw voor. Ze noemden zichzelf "von Firmian" - de naam werd overgedragen aan het complex. Drie eeuwen later kocht hertog Sigmund der Rijkee, de vorst van Tirol, het, liet het uitbreiden en gaf het de naam Kasteel Sigmundskron. Het is interessant dat van het oorspronkelijke kasteel alleen ruïnes zijn overgebleven. Deze bevinden zich op het hoogste punt van het vestingterrein. In de loop der jaren is het kasteel verschillende keren van eigenaar veranderd. Sinds 1996 behoort het tot de provincie Bozen. Tot op de dag van vandaag is kasteel Sigmundskron verschillende keren verbouwd - en nu ook een renovatie die het mogelijk maakt de ruïnes te bezoeken. Daarbij heeft de Zuid-Tiroolse architect Werner Tscholl alles in het werk gesteld om het historische zo goed mogelijk te bewaren: van buitenaf zijn nauwelijks veranderingen zichtbaar.

Alle wegen leiden naar Firmian

MMM Firmian organiseert regelmatig tentoonstellingen en evenementen. Bij sommige is Reinhold Messner zelfs persoonlijk aanwezig. 
Let op: voor dit museum moet je goed ter been zijn! De binnenplaats van het kasteel vereist stevige schoenen. Het MMM Firmian is te bereiken via een wandelpad vanuit het dorp Sigmundskron. Er zijn veel trein- en busverbindingen naar het beginpunt. Bovendien is het kasteel ook per fiets bereikbaar..

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de omgeving van het museum
72 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Geighof flower flower flower
Fam. Spitaler  | Eppan an der Weinstraße  (Bozen en omgeving)
Fruitteelt, Wijnbouw
Producten van de boerderij: vruchtensappen
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding boerderij
Afstand 1,1 km
Positie op de kaart
4,7
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 87€ per nacht
Fasslhof flower flower flower
Fam. Leimgruber  | Eppan an der Weinstraße  (Bozen en omgeving)
Fruitteelt, Wijnbouw, Groenteteelt, Bessenteelt
Producthoek: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken
Afstand 2,3 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(7 beoordeling)
App. v.a. 85€ per nacht
Feltonhof flower flower flower flower
Fam. Raifer  | Eppan an der Weinstraße  (Bozen en omgeving)
Fruitteelt, Wijnbouw
Boerderijwinkel: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Rondleiding boerderij ...
Afstand 2,3 km
Positie op de kaart
4,9
"Uitstekend"
(48 beoordeling)
App. v.a. 95€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

MMM Firmian

Meer informatie

Contacts
Messner Mountain Museum Firmian
Via Castel Firmiano / Sigmundskronerstr., 53
39100 Bolzano/Bozen
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Located at the southern-western outskirts of Bolzano/Bozen, this castle is considered one of the emblems of South Tyrol. The original name "Formigar" stems from the Latin word "formicaria". From the 10th century a.d. the castle belonged to the Prince-Bishop of Trento, while during the second half of the 15th century Duke Sigismond , Count of Tirol, bought it and transformed it into the biggest and most prestigious of his castles naming it Sigmundskron (Sigismonds' crown). At the present date it has become the Mountain Museum of Reinhold Messner MMM Firmian.