Bestemming
Folklore Museum Dietenheim
Een wandeling door het verleden: boerderijen van verweerd hout, bloeiende tuinen, knorrende varkens en oude molens: Dit en meer is te vinden in het Folklore Museum Dietenheim.
Het oudste streekmuseum van Zuid-Tirol ligt in het Pustertal, op slechts twee kilometer van het centrum van Bruneck. Het Folklore Museum Dietenheim bestaat uit het landhuis Mair am Hof en een uitgebreid openluchtcomplex met diverse historische gebouwen. Deze werden vanuit heel Zuid-Tirol overgebracht naar het uitgebreide museumterrein. De boerderijen, stallen en het landhuis zijn van buiten en binnen te bezichtigen en brengen de (Zuid-)Tiroolse landbouwcultuur van de 15e tot de 19e eeuw tot leven.
Aristocratisch: het landgoed Mair amt hof
Als je het terrein van het Zuid-Tiroolse Folklore Museum Dietenheim betreedt, sta je op het voorplein van het landhuis Mair am Hof. Het barokke gebouw is gemakkelijk te herkennen aan de oudroze gevel, die versierd is met schijnarchitectuur. Het landgoed werd tussen 1690 en 1700 gebouwd door de adellijke familie von Sternbach. Het woord "Mair" gaat terug op het woord "majordomus" - wat in de middeleeuwse kanselarijtaal "landgoedbeheerder" betekent. De taak van dergelijke boerderijen was het innen van de belastingen van de boeren voor de landheerlijkheid van het bisdom Brixen. Landheerlijkheid was gebruikelijk in de agrarische samenleving, dus moesten de boeren een tiende van hun opbrengst afstaan aan hun leenheer. Het hoogbisdom Brixen was tot 1803 een kerkelijk gebied in het Heilige Roomse Rijk. In het huis bevinden zich de herenkamers van de adellijke bestuurders en de volkskundige collectie. De laatste toont op indrukwekkende wijze de welvaart en het dagelijks leven van de wisselende bewoners van het landgoed Mair am Hof.
Landelijk: de werkplekken
Tot het landgoed behoort ook een boerengebouw met drie verdiepingen. Dit is een oude schuur die laat zien hoe landbouw en veeteelt eruitzagen vóór de mechanisatie van de landbouw. Er waren geen maaidorsers of tractoren. De schuur is slechts een van de 30 gebouwen die op het buitenterrein staan. Het enige verschil: het boerengebouw hoefde niet naar het terrein van het Folklore Museum Dietenheim te worden verplaatst, maar staat op zijn oorspronkelijke plek, net als het barokke landhuis. Alle andere gebouwen, zoals werkplaatsen, boerderijen, molens en alpenhutten, zijn vervolgens verplaatst naar het groene gebied en gedeeltelijk gereconstrueerd. Toch zijn ze zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke vorm bewaard gebleven en ingericht met historisch meubilair. Op deze manier laat het museum van dichtbij zien hoe het leven van gewone mensen er in vijf eeuwen uitzag.
Levende geschiedenis
Het Folklore Museum Dietenheim is geen stoffige verzameling voorwerpen. Het museumdorp komt tot leven door rondleidingen, maar vooral door een grote verscheidenheid aan evenementen. Deze omvatten regelmatig broodbakken en ambachtelijke demonstraties. Kantklossen, weven en smeden zijn er maar een paar van. Daarnaast is er in het voorjaar de Internationale Museumdag, waarbij jonge atleten het tegen elkaar opnemen tijdens een traditionele alpine worstelwedstrijd. Verder is er een kruidenwijding op de Maria-Hemelvaart op 15 augustus. Ook gevuld met leven: de bebouwde akkers, de geurende bloemen, de oude fruitbomen en niet te vergeten de echte huis- en boerderijdieren - geiten, varkens, bijen - op de weiden tussen de huizen.
Folklore Museum Dietenheim
Meer informatie
The South Tyrolean Folklore Museum is the oldest of the provincial museums in South Tyrol and offers a view of social life in the past. The noble residence “Mair am Hof”, built in the 17th century, gives you the opportunity of following a striking itinerary through the refined world of local aristocracy. The stately rooms of the landed gentry and the collections of the museum are located inside the residence. Translocated original farm houses, craft workshops and cottage gardens are situated on the three hectares of the green area. A walk through the open air site takes you into the everyday world of various peasant groups of the past: from the self-sufficient farmers to rural craftsmen, cottagers and labourers.