&noscript=1 /> Glurns in Obervinschgau - Zuid-Tirol Glurns in Obervinschgau - Zuid-Tirol
 
Glurns: in de voetsporen van de Middeleeuwen
Glurns: in de voetsporen van de Middeleeuwen

Bestemming

Glurns

Glurns: in de voetsporen van de Middeleeuwen

 

Het stadje Glurns ligt in de Obervinschgau en is met zijn pittoreske steegjes en gevarieerde culturele programma altijd een bezoek waard.

E581

 

De geschiedenis van de middeleeuwse stad is lang. Glurns werd al in 1163 voor het eerst genoemd, en in 1291 verleende Meinhard de Tweede Glurns het recht om markten te houden. De Bartholomeusmarkt werd alom bekend en wordt nog steeds elk jaar op 24 augustus gehouden. Toen de stad in 1499 tijdens de Zwabische Oorlog na de Slag bij de Calven werd geplunderd en in brand gestoken, werd uiteindelijk besloten de stad te beschermen met een muur. De stadsmuur is vandaag de dag nog volledig bewaard gebleven en kan worden bezocht.

Stadswandelingen

Glurns is zo klein dat je de stad gemakkelijk te voet kunt verkennen en de sporen van lang vervlogen tijden kunt volgen. Een bijzondere manier om de stad te beleven zijn de thematische rondleidingen door Glurns. Speciaal voor kinderen is er een gezinsrondleiding, waarbij de kleintjes zich kunnen vergapen aan de ratelende stadsmolen. Dwalend door de arcades en smalle steegjes of slenterend op het marktplein met zijn fontein voel je je vaak teruggevoerd naar vervlogen tijden.

De beroemdste zoon van de stad

Glurns is bijzonder trots op de kunstenaar Paul Flora, die in 2009 overleed en begraven ligt op het kerkhof van zijn geboorteplaats. In de Tauferer Toren is een permanente tentoonstelling ingericht over het leven en werk van de kunstenaar, die al op jonge leeftijd een bijzonder opvallende, ironische beeldtaal had ontwikkeld. Hij werd bekend door zijn werk als karikaturist voor het weekblad "Die Zeit".

Glurns: in de voetsporen van de Middeleeuwen

De Sealamorkt

Op 2 november is Glurns nauwelijks herkenbaar. Elk jaar vindt op deze dag de Allerzielenmarkt plaats en de stad lijkt uit haar voegen te barsten. Inwoners en bezoekers uit het hele land komen hier samen voor één van de grootste traditionele markten in het Alpengebied. Velen snuffelen gewoon graag tussen de spullen, maar voor sommigen is het doel de grote veemarkt, waar de schapen herinneren aan het betaalmiddel uit lang vervlogen tijden.

Advent in Glurns

Tijdens de kerstdagen hult Glurns zich in een bijzonder romantische sfeer. Fakkels zorgen voor warm licht, fanfares spelen zachte adventsdeuntjes en de geur van glühwein vult de lucht. In tegenstelling tot andere markten in de kersttijd is Advent in Glurns alleen open in het weekend rond 8 december. Marktkraampjes bieden lokale producten aan en concerten zorgen voor een adventssfeer.

De Palabira-dagen in Vinschgau

In Glurns staan nog enkele oude, knoestige Palabira-bomen. Hun peer heeft een ruwe, leerachtige schil en grofkorrelig vruchtvlees. De smaak doet denken aan karamel en is zeer intens. In september - de tijd van de perenoogst - vinden in Glurns de Vinschger Palabira Dagen plaats. Ze omvatten tentoonstellingen, lezingen en muziek, maar ook begeleide wandelingen, showkoken van palabira-gerechten en een boerenmarkt. De koks overtreffen zichzelf elk jaar met nieuwe creaties, maar ook oude recepten zoals de zogenoemde Palabirnengreascht. De Palabira-Sunnta, de zondag in het derde weekend van september, is de bekroning van de Palabira-dagen in Glurns.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van Glurns
33 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Haus Rainalter flower flower flower
Fam. Rainalter  | Glurns  (Vinschgau)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 0,5 km
Positie op de kaart
4,2
"Goed"
(6 beoordeling)
App. v.a. 76€ per nacht
Falatschhof flower flower flower flower
Fam. Bayer  | Glurns  (Vinschgau)
Fruitteelt
ontbijt
Producthoek: vruchtenspreads, siroop, vruchtensappen ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Rondleiding boerderij
Afstand 0,7 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(11 beoordeling)
App. v.a. 115€ per nacht
Punterhof flower flower flower
Fam. Punter  | Mals  (Vinschgau)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, kruiden ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 1,3 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(9 beoordeling)
App. v.a. 100€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Glurns

Verdere informatie

Contacts
Museum "Mittalalterliche Stadt"
Tower of Tubre
39020 Glurns/ Glorenza
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

Glurns, the smallest town in South Tyrol, works its magic on every visitor with its charming medieval atmosphere, perfectly preserved town walls and its three picturesque gate towers. Virtually unchanged since the 16th century, there are echoes of the eventful history of this former trading town around every corner. With its romantic character, rich culture and idyllic surroundings, Glurns is a real alpine jewel. It is our pleasure to invite you to our beautiful town to share with you magical moments, historic festivals and spectacular cultural events.

While the beginnings of the village of Glurns probably go back to the Carolingian era, the first actual mention dates from 1163. Southeast of the clustered village on the bridge over the River Etsch, Meinhard II of Gorizia-Tirol created a city around the year 1290 in order to secure his power in the Upper Vinschgau Valley against the Bishop of Chur. This new settlement was described as a “burgum” in the year 1294. The two settlements – the village and the city of Glurns – existed for some 200 years alongside each other. After the destruction suffered during the Battle of Calven in 1499, the Habsburgs, especially Maximilian I, had Glurns fortified as a bulwark against the forces of Graubünden; the centres of the two settlements were thus connected by means of the new city walls, still in existence today. Among the oldest buildings that exist to this day are the residential and defensive towers, especially the so-called “Glurns Castle”, and the Spatzenturm tower in the southwest corner of the old town. The 16th century constructions succeed in dominating the city’s contemporary appearance.