&noscript=1 /> De ijsgaten van Eppan in Eppan - Zuid-Tirol De ijsgaten van Eppan in Eppan - Zuid-Tirol
 
De ijsgaten van Eppan: Verfrissend anders
De ijsgaten van Eppan: Verfrissend anders

Bestemming

De ijsgaten van Eppan

De ijsgaten van Eppan: Verfrissend anders

De ijsgaten van Eppan laten zien dat zwemmen niet de enige manier is om aan de hitte in Zuid-Tirol te ontsnappen.

Naast de rijke flora en fauna van het Frühlingstal, de Montiggl-meren en de Kalterer See is er nog een natuurwonder in de Überetsch. Uit de ijsgaten van Eppan in Oberplanitzing, heel dicht bij St. Michael-Eppan, stroomt zelfs in de zomer ijskoude lucht tussen grote porfierblokken. Volgens de legende stond hier ooit een stad waarvan de inwoners gekenmerkt werden door overmoed en wreedheid. Als straf begroef God hun stad onder rotsblokken die vandaag de dag het omringende landschap kenmerken. Geologen verklaren de ijzige kou echter niet met een Godsoordeel, maar zien de oorzaak in een zeldzaam natuurverschijnsel.

Het hooggebergte in het dal

De schuld voor de ijzige kou ligt bij het porfierpuin dat op de hele helling van de Gandberg is afgezet en een natuurkundig proces dat de "windkoker" wordt genoemd. In de zomer stroomt warme lucht door spleten van boven naar het onderste deel van het gesteente, wordt daarbij afgekoeld en ontsnapt verder naar beneden als koude lucht. Maar omdat de koude lucht die uit de openingen stroomt zwaarder is dan de warme lucht erboven, kan ze niet opstijgen en verzamelt ze zich, in het geval van de ijsgaten van Eppan, in een 200 meter lange, 50 meter brede en vijf meter hoge holte. Het koele microklimaat heeft verstrekkende gevolgen: Zelfs in hartje zomer zijn hier nog sporadisch sneeuwvelden en ijspegels te vinden, en hoewel we maar zo'n 500 meter boven zeeniveau zitten, gedijen hier planten die anders alleen in het hooggebergte voorkomen. De alpenroos is slechts één van de vele voorbeelden. Ook de vegetatievolgorde is omgedraaid. Meer koudebestendige planten groeien in de diepere delen van de holte, terwijl warmteminnende planten aan de bovenste randen uitlopen. Dit zorgt voor een verbazingwekkende plantendiversiteit: bijna 600 plantensoorten zijn hier thuis.

De ijsgaten van Eppan: Verfrissend anders

Om aan de hitte te ontsnappen

De ijsgaten van Eppan zijn vanuit verschillende richtingen te bereiken en de wandelgidsen bieden een aantal wandeltips. Een gemakkelijke wandeling, die vooral geschikt is voor gezinnen met kinderen, begint in het centrum van St. Michael-Eppan. Als je met de auto reist, kun je die het beste voor de hal van de ijsbaan laten staan, waar voldoende parkeerplaatsen zijn. De wandeling voert dan eerst langs de middelbare school van Eppan en in zuidelijke richting tussen huizen door. Na een kwartier lopen ga je rechtsaf een bospad op en volg dat ongeveer 40 minuten tot je bij een kruising in het bos komt. Hier wijst een bord naar de ijsgaten, die op slechts 5 minuten afstand liggen.

De meest dankbare tocht naar de ijsgaten is in de zomer, wanneer het verschil tussen warmte en kou duidelijk merkbaar is.

 

 

Twee vliegen in één klap

Eppan als vakantie- of excursiebestemming biedt ook het voordeel dat natuur en cultuur geen tegenstellingen zijn, maar juist een eenheid vormen. Wie dus besluit de ijsgaten te bezoeken, komt op sommige routes ook langs bezienswaardigheden. Vooral de Gleifkirche en Schloss Moos-Schulthaus zijn dichtbij. Vanuit de kerk, gebouwd in 1716, heb je een prachtig uitzicht over Eppan en de hele omgeving, terwijl in het kasteel Moos-Schulthaus het Museum voor Middeleeuwse Wooncultuur op de bezoekers wacht.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen bij de ijsgaten
54 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Gartenheim flower flower flower
Fam. Sinn  | Kaltern aan de Wijnroutee  (Bozen en omgeving)
Fruitteelt, Wijnbouw
ontbijt
Producten van de boerderij: vruchtensappen, wijn
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Rondleiding boerderij, Rondleiding boerderij met proeverij ...
Afstand 0,6 km
Positie op de kaart
3,7
"Goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 100€ per nacht
Gutshof Sinn flower flower flower flower flower
Fam. Sinn  | Kaltern aan de Wijnroutee  (Bozen en omgeving)
Boerderij met biologische landbouw, Fruitteelt, Wijnbouw
ontbijt
Producthoek: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding boerderij, Rondleiding wijngaard, Rondleiding boerderij met wijnproeverij
Afstand 1,0 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(8 beoordeling)
App. v.a. 110€ per nacht
St. Quirinus flower flower flower flower flower
Fam. Sinn  | Kaltern aan de Wijnroutee  (Bozen en omgeving)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt, Fruitteelt, Wijnbouw
ontbijt
Boerderijwinkel: eieren, vruchtenspreads, vruchtensappen ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Rondleidingen fruit- en wijngaarden, Rondleiding wijnkelder met degustatie ...
Afstand 1,0 km
Positie op de kaart
4,9
"Uitstekend"
(46 beoordeling)
online te boeken
App. v.a. 120€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

IJsgaten

Verdere informatie

Contacts
Tourist Information Centre
Market Square 8
39052 Caldaro/Kaltern
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
General description

The unusual phenomenon of the ice caves between the two villages of Kaltern (Oberplanitzing/Pianizza di Sopra) and Eppan/Appiano can be explained with a simple physical principle: air streams down through cracks in the porphyry stone, creating a system of windpipes that becomes cooler as it descends. This heavier, cold air mass collects in a 5 meter high pool in the depression. This climate is ideal for plants that would normally thrive in higher alpine regions. We do recommend to make this excursion during warm summer months.

description to arrive at destination

By car: coming from south (Auer-Ora/Tramin-Termeno/Lake Kaltern), keep on driving on the wine road, pass by the village of Kaltern and continue on towards Unterplanitzing/Pianizza di Sotto. Turn left and continue towards Oberplanitzing/Pianizza di Sopra. Parking possibilities at the elementary school of Oberplanitzing/Pianizza di Sopra. A few meters further, at the right curve, you will notice the path to the ice caves. Coming from north (Bolzano/Appiano), take the wine road towards  Kaltern. At the Maxi Mode shopping centre, turn right direction Obere Gand/Ganda di Sopra/Passo Mendola. Afterwards continue on towards Pianizza di Sopra.

By bus: regular bus connections from Kaltern to Oberplanitzing/Pianizza di Sopra and Appiano via Citybus. At the following link you will find infos and current timetables.