&noscript=1 /> Klooster Neustift in Vahrn bij Brixen - Zuid-Tirol Klooster Neustift in Vahrn bij Brixen - Zuid-Tirol
 
Klooster Neustift: het grootste kloostercomplex van Tirol
Klooster Neustift: het grootste kloostercomplex van Tirol

Bestemming

Klooster Neustift

Klooster Neustift: het grootste kloostercomplex van Tirol

In het klooster van Neustift pulseert het leven nog steeds krachtig. Het is één van de meest opmerkelijke culturele bezienswaardigheden in het Eisackdal.

Wanneer je de voormalige bisschopsstad Brixen vanuit het noorden of oosten nadert, word je onvermijdelijk getroffen door de verschillende machtige en eerbiedwaardige gebouwen die samen het enorme complex van de abdij van Neustift vormen. Dit klooster midden in de noordelijkste wijngaarden van Zuid-Tirol omvat verschillende bedrijven die economisch volledig zelfvoorzienend zijn. De Augustijner kanunniken leven nog steeds voornamelijk van de landbouw. Ze verbouwen fruit en kruiden en produceren eersteklas wijnen in de kloosterwijnmakerij, die samen met andere producten van de abdij Neustift geproefd kunnen worden. De kanunniken produceren schnaps, appel- en vlierbloesemsap en theemengsels. Daarbij worden Zuid-Tiroolse specialiteiten als spek, kaas, Schüttelbrot of Kaminwurzen geserveerd.

Door de hoogte van 600 tot 900 meter, het frisse klimaat en de minerale bodems ontwikkelen de typische witte wijnen zich bijzonder aromatisch. De rode wijnen groeien in Eppan, in het zuidelijke bezit van klooster Neustift. Het wijnhuis is één van de meest gerenommeerde in het Eisackdal. Ook cultureel heeft het klooster veel te bieden. Het is niet voor niets één van de twaalf bestemmingen van de Culturonda, een interactieve reisgids voor belevingsplekken in heel Zuid-Tirol.

Een klooster in bloei

Ooit was het klooster Neustift een hospitaal en rustplaats voor pelgrims. Het werd in 1142 gesticht door de bisschop van Brixen, Hartmann, en door zijn ligging was het vanaf het begin een plaats voor pelgrims die naar Rome of Jeruzalem reisden.

Het klooster beleefde zijn hoogtijdagen in de 15e en het begin van de 16e eeuw. De prachtige altaren van de abdijkerk en het laatgotische zaalkoor dateren uit deze periode. Bovendien werd het klooster in deze periode een cultureel en wetenschappelijk centrum in het Eisackdal. De kloosterschool leidde de beste wetenschappers, kunstenaars, filosofen en theologen op.

In de 16e eeuw werd het klooster van Neustift bezet tijdens de Tiroolse boerenopstand, en in de 17e eeuw werd het uitgebreid en gerenoveerd. Begin jaren zeventig werd het scholierenverblijf geopend en een toeristisch centrum opgericht. Vandaag, meer dan 850 jaar na de stichting van het klooster, zijn de kanunniken verantwoordelijk voor de pastorale zorg van meer dan 20 parochies. Het klooster omvat een eigen elektriciteitscentrale en een onderwijscentrum met een uitgebreid en gevarieerd programma.

Klooster Neustift: het grootste kloostercomplex van Tirol

ZTot rust komen

De historische kloostertuin bij de ingang van het kloosterterrein is een plek van rust. Hier kun je drie dagen per week je batterijen opladen en het plantenleven bewonderen. Er zijn ginkgo bomen, een mammoetboom en 75 verschillende kruiden zoals sint-janskruid, broodklaver, citroengras, meloensalie en tabak. Bloemperken omringen prachtige fonteinen, een visvijver en een volière. In de herfst hangen er druiven aan het prieel van de abdij Neustift.

Een bezoek aan de lichtovergoten laatbarokke kapittelkerk, die met haar gotische, romaanse en barokke architectonische elementen tegenwoordig populair is voor bruiloften, is ook bijzonder interessant. De klokkentoren is bijzonder indrukwekkend. Grenzend aan de kerk is de kruisweg met gotische gewelven en fresco's van verschillende kunstenaars.

Ook bezienswaardig in de abdij van Neustift is de bibliotheek met 92.000 boeken en de grote zaal in rococostijl. De historische kunstgallerij herbergt unieke manuscripten, gotische paneelschilderingen en altaren, wetenschappelijke apparatuur en historische instrumenten. Op het voorplein van het klooster staat de Engelsburg, een voormalige kapel die de Romeinse Engelsburg nagemaakt is. In het klooster staat de zogenaamde Fontein der Wonderen: Op het dak staan de zeven wereldwonderen afgebeeld en - als achtste wereldwonder - het klooster van Neustift. Voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur is één van de regelmatige rondleidingen door het klooster aan te bevelen.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van klooster Neustift
32 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Ölackererhof flower flower flower flower
Fam. Gasser  | Vahrn  (Eisacktal)
Fruitteelt, Wijnbouw
ontbijt
Producthoek: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Boerenambacht op de boerderij, Rondleiding boerderij ...
Afstand 0,1 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(4 beoordeling)
online te boeken
App. v.a. 116€ per nacht
Strasserhof flower flower flower
Fam. Baumgartner  | Vahrn  (Eisacktal)
Wijnbouw
ontbijt
Boerderijwinkel: wijn
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding wijnkelder met degustatie, Rondleiding boerderij met wijnproeverij
Afstand 0,5 km
Positie op de kaart
Kamer v.a. 92€ per nacht
App. v.a. 120€ per nacht
Punterhof flower flower flower
Fam. Sigmund  | Vahrn  (Eisacktal)
Veeteelt, Wijnbouw, Groenteteelt
ontbijt
Boerderijwinkel: melk, eieren, vruchtenspreads ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek
Afstand 0,6 km
Positie op de kaart
4,8
"Zeer goed"
(44 beoordeling)
App. v.a. 90€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Klooster Neustift

Verdere informatie

Contacts
Augustinian Abbey of Novacella / Neustift
Via Abbazia / Stiftstrasse 1
39040 Novacella/Varna - Neustift/Vahrn
Operation Schedules
10:00 - 17:00
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun

Monastery of Novacella was founded by the blessed bishop Hartmann in 1142 as an Augustinian monastery. Thanks to its monastery school it became one of the most important centre of education and art. In 1742 the monastery was the largest in Tyrol, the Romanesque abbey church of Abbazia di Novacella was redesigned in Baroque style. Unique at  the monastery of Novacella is the round building of Castello dell'Angelo, former hostel and defence facility. The Gothic cloister benefits from valuable frescoes, while the well in the courtyard depicts the wonders of the world. The 8th wonder is said to be Novacella. The Rococo library of the monastery  of Novacella is uniquely beautiful, the Pinacoteca houses medieval paintings by outstanding masters Michael and Friedrich Pacher and Marx Reichlich. The Turkish wall dates back to turbulent times. The mill, water buildings and wine cellar point to the economic importance of the monastery. The area around the monastery is the northernmost winegrowing region of Italy with the well-known white wines Sylvaner, Müller-Thurgau and Kerner.

Other information about the monastery of Novacella

Visit without guide
from Monday to Saturday from 10:00am to 5:00pm

The historical garden: The historical garden is situated at the entrance to the monastery complex. It reopened in summer 2004 following extensive restoration work. The monastery garden can be visited indipendently from Thuersday to Saturday from 10:00 am until 5:00 pm

The monastery of Novacella is closed on Sundays and Catholic Holidays.