&noscript=1 /> Langkofel in Gröden - Dolomieten - Zuid-Tirol Langkofel in Gröden - Dolomieten - Zuid-Tirol
 
Wandeling rond de Langkofel: het wow-effect
Wandeling rond de Langkofel: het wow-effect

Bestemming

Wandeling rond de Langkofel

Wandeling rond de Langkofel: het wow-effect

De Langkofelrondweg in het Grödnerdal is één van de mooiste wandelingen in de Zuid-Tiroolse bergen. Het is moeilijk om aan de verwondering in het hart van de Dolomieten te ontsnappen.

"Een half mensenleven lang heb ik geklommen, gelopen of gekropen naar de randen van de aarde (...) Maar nergens heb ik zo'n indrukwekkende rotswereld aangetroffen als in de Dolomieten." Dit citaat van de beroemde Zuid-Tiroolse alpinist Reinhold Messner beschrijft levendig de soms bijna onwerkelijke schoonheid van het Dolomietengebergte, dat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Midden in de Grödner Dolomieten staat rotsvast en subliem de Langkofel, die met 3.181 meter de hoogste top van de gelijknamige Langkofel-groep is en door zijn karakteristieke vorm het herkenningspunt van het hele Grödnerdal.

Langkofel, Saslonch en Sassolungo

Afhankelijk van tot welke van de drie Zuid-Tiroolse taalgroepen men behoort, wordt de ongeveer één kilometer brede berg, die zich uitstrekt van noordwest naar zuidoost, door zijn bezoekers, bedwingers en bewonderaars met verschillende namen aangesproken. In het Ladinische Gröden met zijn drie dorpen Wolkenstein,St. Ulrich en St. Christina wordt hij "Saslonch" genoemd, wat "lange steen" of "lange rots" betekent. Samen met de zuidoostelijke top Langkofeleck beslaat hij ongeveer de helft van de oppervlakte van het hele Langkofelmassief. De berg, die erg populair is onder klimmers, werd voor het eerst beklommen door de Oostenrijkse alpinist Paul Grohmann. De Dolomietenpionier en medeoprichter van de Oostenrijkse Alpenvereniging maakte de Langkofel toegankelijk in 1869, samen met de berggids Franz Innerkofler uit Sexten de Karinthische berggids Peter Salcher. Een monument in de gemeente St. Ulrich herinnert aan de alpinist, en de Grohmannspitze in de Langkofelgroep werd in 1875 naar hem genoemd.

Wandeling rond de Langkofel: het wow-effect

Eenmaal de hele berg rond

Een rondwandeling rond de Langkofel en zijn buurman, de 2.964 meter hoge Plattkofel, ook gelegen in de Langkofel groep, is een unieke ervaring voor ervaren wandelaars van alle leeftijden. Je moet wel stevig in je schoenen staan en een goede conditie hebben. Wie aan deze voorwaarden voldoet, kan de rondwandeling zonder moeite en met het grootste plezier doen. Het startpunt van de tocht is het Sellajochhaus op 2.180 meter hoogte. Vanaf daar leidt het Friedrich Augustpad, genoemd naar de laatste koning van het Koninkrijk Saksen, vrijwel rechtdoor naar de Plattkofelberghut. Bij de splitsing met de Santnerweg gaat de route omhoog naar de Ciaulongsattel, dan naar de Emilio-Comici hut, die ook bediening heeft, en terug naar de Sellapas. Een iets zwaardere variant van de rondwandeling leidt met een staande gondellift van de Sellapas naar de Langkofelscharte en de Toni Demetzhut, die tussen de Fünffingerspitze en de Langkofel ligt. Al tijdens de enkele minuten durende rit met de merkwaardige mandjeslift naar het rotsachtige hart van het Langkofelmassief krijg je als wandelaar prachtige uitzichten op de omringende bergwereld. De tocht gaat nu ongeveer een uur over de vrij steile Langkofelkar, bestaande uit rots en steenslag, naar de Langkofelhut, die alleen in de zomer open is, en gaat verder naar beneden naar de splitsing van pad 526. Hier betreedt de wandelaar het hooggelegen pad dat langs de Langkofel wanden loopt zonder enige helling. Via de Ciaulongsattel en de Emilio-Comici-Hut leidt het pad naar de zogenaamde "StenenStad" en vandaar terug naar de Sella Pas. Wandelaars worden voor hun inspanningen beloond met een onvergelijkbaar panoramisch uitzicht op het Sellamassief, de Seiser Alm en de Marmolada, die als de hoogste berg van de Dolomieten wordt beschouwd.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de Langkofel
24 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Prasquell-Hof flower flower
Fam. Perathoner  | St. Christina
Veeteelt
Producten van de boerderij: eieren
Agrarische aanbiedingen: Stalbezoek
Afstand 2,3 km
Positie op de kaart
4,5
"Zeer goed"
(3 beoordeling)
App. v.a. 90€ per nacht
Puzè Hof flower flower
Fam. Senoner  | St. Christina
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, eieren ...
Agrarische aanbiedingen: Meewerken in de stal, Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek
Afstand 2,7 km
Positie op de kaart
Tubla flower flower flower
Fam. Comploi  | Wolkenstein
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, eieren, handwerk/Handenarbeid ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 3,1 km
Positie op de kaart
4,8
"Zeer goed"
(18 beoordeling)
Kamer v.a. 90€ per nacht
App. v.a. 100€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Langkofel

Verdere informatie

Contacts
Tourist Office S. Cristina
Str. Chemun 9
39047 S. Cristina- Val Gardena
Open
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Route description

Start from Monte Pana and take the Mont de Sëura chairlift to reach the Mont de Sëura mountain pasture at the foot of the Sassolungo. Surrounded by steep rocky walls reaching to the sky, the path (n° 526B - 528 - 526) proceeds to Passo Sella; from here, take the traditional gondola lift to Forcella Sassolungo. It is also possible to reach the Sassolungo gap by foot following the path n° 525 (approximately 1 hour). Walk past the Sassolungo Group on a breathtaking, serpentine path (n° 525) between the Sassolungo and the Punta delle Cinque Dita and return via a forest path (n° n. 526 - 526B) to the excursion’s starting point.

description to arrive at destination
The hike starts from Monte Pana in S. Crisitina, which you can reach by taking the chairlift Monte Pana from the centre of S. Cristina (free car park at the valley station).
You can reach Monte Pana also by private car (chargeable car park) or by foot (approx. 40 min and 200 m of elevation).
General description
The Forcella del Sassolungo is one among the highest lookout points of Val Gardena, therefore it is a real attraction. You can reach the forcella by foot or by taking a rustic gondola lift with a magnificent view of the Stone City below.