&noscript=1 /> Weiden met lariksen op de Salten - Zuid-Tirol Weiden met lariksen op de Salten - Zuid-Tirol
 
Weiden met lariksen aan de Salten: Uniek cultuurlandschap
Weiden met lariksen aan de Salten: Uniek cultuurlandschap

Bestemming

Weiden met lariksen aan de Salten

Weiden met lariksen aan de Salten: Uniek cultuurlandschap

De Salten in het zuiden van de Tschögglberg is het hoogste lariksplateau van Europa en een waar paradijs voor natuurliefhebbers.

Samen met de Ritten en de Regglberg is de Tschögglberg één van de mooiste hoogvlaktes rond Bozen. Een weg met haarspeldbochten leidt van het Bozen-bekken naar Jenesien op het zuidelijke deel van de Tschögglberg. Als je je auto niet wilt gebruiken, kun je de kabelbaan nemen naar Jenesien en vandaar naar de Salten: Je wordt getrakteerd op een weidsheid die je niet vaak vindt te midden van de Zuid-Tiroolse bergen. Het hoogplateau van de Salten kan ook worden bereikt via Mölten, een dorp boven Terlan.
Gelegen op 1300 tot 1400 meter boven de zeespiegel en tussen de dorpen Jenesien en Mölten, wordt de Salten afgewisseld met weilanden en glooiende heuvels. Het is bezaaid met alpenweiden, lariksen en af en toe een Haflingerpaard. Een constante metgezel is het unieke uitzicht op de wondere wereld van de Dolomieten, het Etschdal tot aan de Mendel en het Ortlergebergte.

Een zee op de berg

Wist je dat er in de Sarntaler Alpen een zee te zien is? Namelijk een zee van bloesems die zich over de hooggelegen alpenweiden van de Tschögglberg uitspreidt. Elk jaar nadat de sneeuw tussen eind april en begin mei is gesmolten, verrukt deze zee van witte en violette krokusbloesems de wandelaars op de Salten niet ver van het Möltner Joch steeds opnieuw. Een jaarlijks krokusbloesemfestival viert dit natuurspektakel.
De krokusbloesem is voor velen een geliefd fotomotief, want het landschap van de Zuid-Tiroolse Tschögglberg heeft er genoeg te bieden, niet alleen in het voorjaar, maar het hele jaar door. In de zomer een zee van weelderig groene bergweiden; in de herfst gele en gouden lariksen zover het oog reikt; in de winter een zee van fijne poedersneeuw.

Weiden met lariksen aan de Salten: Uniek cultuurlandschap

Figuren uit sagen en natuurmonumenten

Het maakt niet uit in welke tijd van het jaar: een wandeling over de Salten op de Tschögglberg is altijd een goede optie. Het hoogplateau is vooral populair bij gezinnen. De brede wandelpaden die geschikt zijn voor kinderwagens, de uitgestrekte lariksweiden met hun kleine hutten, de zogenaamde "Schupfen", de uitnodigende alpenweiden met hun paddocks en de ongerepte natuur laten zelfs de kleinste gezinsleden niet onberoerd. Als je aandachtig om je heen kijkt, zul je onderweg altijd spannende dingen ontdekken. Bijvoorbeeld de Saltner Urlärche, de oerlariks, met zijn 24 meter hoogte, die zich vooral van de andere lariksen op de Salten onderscheidt door de kandelabervorm van zijn onderste takken en de prachtig ontwikkelde kroon. De exacte leeftijd is niet bekend, maar hij wordt algemeen beschouwd als de oudste van zijn soort op het plateau. In het algemeen is de lariks diep geworteld in de Zuid-Tiroolse cultuur. De atypische naaldboom, die in de herfst zijn naalden afwerpt, is door boeren altijd vooral gewaardeerd om zijn stabiele en weerbestendige hout en zijn hars. Schindels, spanen, voor de alpenhutten of zalfjes tegen diepzittende houtsplinters in de huid zijn slechts enkele van de bekende toepassingen. Ook het Legendenpad op de Saltner Höhe niet ver van het dorp Jenesien nodigt uit tot verwonderen en kijken. Langs de één uur durende panoramawandeling zijn er 14 stations, ontworpen door de leerlingen van de Jenesien basisschool, waar bekende sagen van de Salten worden naverteld.

Vast in het zadel over de Salten

De talrijke wandelpaden van de Salten kunnen niet alleen te voet worden bewandeld. Aantrekkelijke alternatieven als paardrijden of mountainbiketochten zijn minstens zo geschikt om dit in Zuid-Tirol unieke cultuurlandschap te verkennen. De maneges op de Salten bieden paardrijexcursies aan op Haflinger paarden. De blonde, uiterst goedmoedige paarden, die over de hele wereld bekend zijn, vinden hun oorsprong op de Tschögglberg, waar de plaatselijke bevolking natuurlijk bijzonder trots op is. Als je liever fietst, kun je gemakkelijk door de uitgestrekte lariksweiden fietsen. De wandelpaden en boswegen bieden fietstochten voor jong en oud en op verschillende niveaus. In de winter zijn ook sneeuwschoenwandelingen en koetstochten over de Salten mogelijk. Welk type uitstapje je ook kiest, een stop bij een van de alpenhutten is gewoon een must in het Saltner-programma.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de omgeving van weiden met lariksen
35 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Feichterhof
Fam. Oberkofler  | Jenesien  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
ontbijt
Producthoek: melk, spek, worstjes ...
Agrarische aanbiedingen: Stalbezoek, Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Rondleiding boerderij
Afstand 1,0 km
Positie op de kaart
App. v.a. 150€ per nacht
Stücklhof flower flower flower
Fam. Gamper  | Jenesien  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, spek, eieren ...
Agrarische aanbiedingen: Stalbezoek, Meewerken in de stal, Meewerken in de stal ...
Afstand 1,0 km
Positie op de kaart
4,9
"Uitstekend"
(40 beoordeling)
App. v.a. 75€ per nacht
Ortsried
Fam. Kapauer  | Nals
Fruitteelt
Producten van de boerderij: vruchtenspreads, vruchtensappen, gedroogd fruit ...
Agrarische aanbiedingen: gasten kunnen producten uit de tuin betrekken
Afstand 1,4 km
Positie op de kaart
4,8
"Zeer goed"
(2 beoordeling)
App. v.a. 105€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Weiden met lariksen

Verdere informatie

Contacts
Tourist office San Genesio
Schrann 7
39050 San Genesio/Jenesien
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec

A paradise for excursions - do not miss walking on the Salto/Salten with its calming larch trees and the panoramic view on the Dolomites!