&noscript=1 /> Nationaal Park Stilfserjoch - Zuid-Tirol Nationaal Park Stilfserjoch - Zuid-Tirol
 
Nationaal Park Stilfserjoch: ervaar natuurschoon
Nationaal Park Stilfserjoch: ervaar natuurschoon

Bestemming

Nationaal Park Stilfserjoch

Nationaal Park Stilfserjoch: ervaar natuurschoon

Steile bergtoppen, dichte bossen, bloemenweiden: de schoonheid van de natuur is divers en kostbaar. Het Nationaal Park Stilfserjoch in Vinschgau is gewijd aan de bescherming ervan.

De natuur in Vinschgau is van een unieke schoonheid. Bossen en bergen zijn het leefgebied van talloze dieren, de plantendiversiteit is indrukwekkend. Al in 1935 werd het waardevolle potentieel van dit landschap en daarmee de noodzaak om deze natuurlijke schoonheden te beschermen erkend - het Nationaal Park Stilfserjoch werd opgericht. Het totale gebied van het Nationaal Park meet meer dan 130.000 hectare en strekt zich uit van 900 tot de 3.905 meter hoge Koning Ortler - het hoogste punt van Zuid-Tirol. Het Nationaal Park ,Stilfserjoch omvat delen van de provincies Zuid-Tirol, Trentino, Brescia en Sondrio. De volgende Zuid-Tiroolse dorpen maken deel uit van het Nationaal Park: Stilfs, Prad am Stilfserjoch, Glurns, Taufers im Münstertal, Mals, Laas, Schlanders, Martell, Latsch en Ulten.

Wereld van planten

De planten in het Nationaal Park Stilfserjoch hebben zich aangepast aan de ongunstige omstandigheden op grote hoogte. Ze kunnen kou, storm en intens zonlicht aan. Bijvoorbeeld de gletsjerboterbloem, de hoogterecordhouder onder de bloeiende planten in de Alpen. De plant wordt beschermd onder de sneeuw totdat die gesmolten is en de eerste zonnestralen de grond bereiken. Dan begint de bloeiperiode van de gletsjerboterbloem, die zelfs op 4.275 meter hoogte is waargenomen. Al tijdens het smelten van de sneeuw daarentegen straalt de paarse bloesem van het alpenklokje de bergbeklimmers tegemoet. Het Nationaal Park Stilfserjoch blijft ons verbazen over de overlevingsdrang van zijn planten.

Habitat van bedreigde diersoorten

Tijdens een wandeling in het Nationaal Park Stilfserjoch kom je ook in het rijk der marmotten. Iedereen die hier gewandeld heeft, heeft de scherpe fluitjes gehoord waarmee deze koddige grondeekhoorns hun soortgenoten waarschuwen voor dreigend gevaar. Met een beetje geluk zie je er zelfs één gehurkt op zijn achterpoten de omgeving verkennen. Alleen de winterslaap, die zes tot zeven maanden duurt, stelt deze schattige alpenwezens in staat om de onherbergzame hoogten als leefgebied te gebruiken. Een bijzonder spannende ervaring is de waarneming van een vrij vliegende lammergier. Dit is sinds enige tijd weer mogelijk in het Nationaal Park Stilfserjoch. Elf jonge baardgieren werden tussen 2000 en 2008 in het Martelldal uitgezet. Enkele paren hebben al territoria in het beschermde gebied ingenomen en twee jonge gieren zijn in 2015 en 2016 in het Martelldal uit het ei gekropen. Sinds 100 jaar was dit de eerste natuurlijke voortplanting van lammergieren in Zuid-Tirol.

Nationaal Park Stilfserjoch: ervaar natuurschoon

Wandelen op themapaden

Verschillende themapaden ontsluiten het Nationaal Park Stilfserjoch voor wandelaars en bezoekers. De Goldsee Höhenweg is bijvoorbeeld een hooggelegen pad met fascinerende uitzichten op de Ortler. Het leidt van het Stilfserjoch langs de Goldsee naar de Furkelhütte boven Trafoi. De Höfeweg daarentegen geeft inzicht in het harde leven van de boeren op de Stilfser en Lichtenberger bergboerderijen. De Erdbeerweg, het Aardbeienpad, loopt beneden door het dal van het Martelldal - hier draait natuurlijk alles om de bijzonder aromatische, rode bergaardbei.

Huizen in het Nationale Park om te ontdekken

In het Nationale Park Stilfserjoch zijn zes huizen gewijd aan de verschillende gebieden rond het hoofdthema Natuur en Landschap. Ook kinderen kunnen hier hun nieuwsgierigheid en onderzoeksgeest volledig uitleven.

Het Nationaal Park huis aquaprad in Prad am Stilfserjoch draait om water, avimundus in de voetgangerszone in Schlanders richt zich op de wereld van de vogels en culturamartell in het Martelltal presenteert zich als een modern streekhistorisch museum. In Ulten kun je alles leren over hout in het Lahnersäge Nationaal Park huis, en naturatrafoi in Trafoi houdt zich bezig met de geologie van de Ortler Groep.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen rond het Nationaal Park
47 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Mitterhof flower flower flower
Fam. Paulmichl  | Prad bij het Stilfserjoch  (Vinschgau)
Veeteelt, Fruitteelt
ontbijt
Producthoek: melk, eieren, vruchtenspreads ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 9,3 km
Positie op de kaart
4,9
"Uitstekend"
(104 beoordeling)
App. v.a. 75€ per nacht
Egghof flower flower flower
Fam. Pfeifer  | Prad bij het Stilfserjoch  (Vinschgau)
Veeteelt
Producten van de boerderij: kaas, spek, eieren ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 9,5 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(7 beoordeling)
App. v.a. 60€ per nacht
Pinethof - Schöpf flower flower flower flower
Fam. Schöpf  | Prad bij het Stilfserjoch  (Vinschgau)
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, kaas ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 9,9 km
Positie op de kaart
5,0
"Uitstekend"
(47 beoordeling)
App. v.a. 66€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Nationaal Park Stilfser Joch

Verdere informatie

Contacts
Visitor centre naturatrafoi of the Stelvio National Park
Trafoi 13 A
39029 Trafoi
General description

The visitor centre ‘naturatrafoi’ is situated in Trafoi at the Stilfserjochroad.

The exhibition offers interesting insight into the geology of the Ortler group and the survival and adjustment of flora and fauna to the extreme climate conditions in the high mountain region.

Park

Parking place n. 2.

Public transport

Public bus, line 271.