&noscript=1 /> Oerlariksen in Ulten - Zuid-Tirol Oerlariksen in Ulten - Zuid-Tirol
 
De oerlariksen van Ulten: Knoestige reuzen in St. Gertraud
De oerlariksen van Ulten: Knoestige reuzen in St. Gertraud

Bestemming

De oerlariksen van Ulten

De oerlariksen van Ulten: Knoestige reuzen in St. Gertraud

De oerlariksen van Ulten zijn één van de bekendste natuurmonumenten in Zuid-Tirol - de bijna 1000 jaar oude bomen zijn stille getuigen van lang vervlogen tijden.

De drie lariksen in St. Gertraud in het Ultendal zijn waarschijnlijk de oudste naaldbomen van Europa. In de volksmond worden de bomen "vleermuis lariks" genoemd, omdat de morse boomholtes onderdak bieden aan spechten, uilen en ook aan vleermuizen. De drie bomen hebben de bijnaam "oerlariks" gekregen vanwege hun hoge leeftijd. Het is nog niet duidelijk hoe oud de lariksen precies zijn - lange tijd was er sprake van meer dan 2000 jaar, want in 1930 was het mogelijk om de jaarringen van een omgevallen boom te tellen. Een recenter onderzoek uit 2004 schat de resterende drie bomen echter op 850 jaar oud.

Drie verheven reuzen

Het maakt niet uit, hoe oud de oude lariksen van Ulten precies zijn, ze houden ze al eeuwenlang de wacht in St. Gertraud in het Ultense dal. Deze drie bomen zijn waarschijnlijk de laatste restanten van een oorspronkelijk grotere groep monumentale lariksen die in de afgelopen twee eeuwen het slachtoffer zijn geworden van natuurlijke gebeurtenissen of houtkap. Sinds 1979 zijn de bomen aangewezen als natuurmonument en zijn ze gestabiliseerd met staalkabels en onderleggers.

De oerlariksen van Ulten: Knoestige reuzen in St. Gertraud

Sporen van het verleden

De eeuwen zijn aan de oerlariksen in Ulten niet voorbijgegaan zonder een spoor achter te laten. Bliksem en noodweer hebben hun tol geëist van de verheven reuzen. De drie stammen bereiken diameters tot acht meter en hoogtes tot 36 meter. De top van de hoogste lariks verdorde na te zijn getroffen door de bliksem. De lariks ernaast heeft een grote uitgroei op de stam en heeft ook zijn top verloren. De bovenste van de in een driehoek geplaatste bomen is op zes meter hoogte gebarsten, zijn zijtak is uitgegroeid tot 22,5 meter.

Gemoedelijke wandeling

Als je op vakantie bent in Ulten, moet je zeker een bezoek brengen aan de drie oudste bewoners van het dal. De Urlärchen in Ulten zijn te bereiken via een gemakkelijk wandelpad dat direct beneden in het dal in St. Gertraud begint en in een half uur naar de drie eerbiedwaardige reuzenbomen op 1.430 meter hoogte leidt. Vlakbij is er een kleine rustplaats met bankjes en een schilderachtige fontein van larikshout.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de omgeving van de oerlariksen
15 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Oberhausgut flower flower flower flower
Fam. Gamper  | Ulten
Veeteelt
ontbijt
Producthoek: melk, yoghurt, spek ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven ...
Afstand 0,3 km
Positie op de kaart
5,0
"Uitstekend"
(107 beoordeling)
App. v.a. 103€ per nacht
Gasteig flower flower
Fam. Christian  | Ulten
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, vruchtenspreads ...
Agrarische aanbiedingen: Stalbezoek, Hooien meebeleven, Rondleiding boerderij
Afstand 1,7 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 85€ per nacht
Ausserbach flower flower
Fam. Breitenberger  | Ulten
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, worstjes, eieren ...
Afstand 2,3 km
Positie op de kaart
App. v.a. 60€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

De oerlariksen

Verdere informatie

Contacts
Tourist information St. Walburg in Ulten Valley
S. Valburga n. 104
39016 St. Walburg/S. Valburga
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
description to arrive at destination

Arrival from the north over the Brenner Pass: A22 - exit Bolzano South - expressway towards Merano - exit Merano South (industrial zone Lana) - Lana - Ulten Valley - St. Gertraud

Arrival from the northwest over the Reschen Pass: Reschen Pass - Vinschgau - motorway towards Bolzano - exit Merano South (industrial zone Lana) - Lana - Ulten Valley - St. Gertraud

Arrival from the south via the Brenner motorway: A22 - exit Bolzano South - motorway towards Merano - exit Merano South (industrial zone Lana) - Lana - Ulten Valley - St. Gertraud

 

General description

These three larch trees, to be found near St. Gertraud in Ulten Valley, are considered to be the oldest conifers in Europe. Legend has it that these ancient larch trees are more than 2,000 years old.