&noscript=1 /> Vindplaats van Ötzi in het Schnalsdal - Zuid-Tirol Vindplaats van Ötzi in het Schnalsdal - Zuid-Tirol
 
Ötzi ontdekkingsplaats: sporen van een gletsjermummie
Ötzi ontdekkingsplaats: sporen van een gletsjermummie

Bestemming

Ötzi vindplaats

Ötzi ontdekkingsplaats: sporen van een gletsjermummie

5.300 jaar geleden vond een man een gewelddadige dood bij het Tisenjoch. De vindplaats op 3.200 meter kan worden bezocht tijdens een uitdagende bergtocht in het Schnalsdal.

Hij is waarschijnlijk de beroemdste Zuid-Tiroler ter wereld: Ötzi, de Man uit het ijs. Er zijn films gemaakt en boeken geschreven over zijn leven, hoorspelen opgevoerd en fanfares gecomponeerd. De omstandigheden van zijn dood, de inhoud van zijn maag, zijn kleding en uitrusting, zijn leeftijd, zijn afkomst en gezondheidstoestand, zelfs zijn tatoeages, waren en zijn wereldwijd onderwerp van niet aflatende belangstelling. En terecht! Want de gletsjermummie, die in september 1991 werd ontdekt op het Tisenjoch in het Schnalsdal, is één van de belangrijkste vondsten van deze tijd. Tegenwoordig is de oudste mummie ter wereld te zien in het Zuid-Tiroolse Museum voor Archeologie in Bozen, waar een permanente tentoonstelling aan hem is gewijd.

Een stenen piramide in het eeuwige ijs

Het was 19 september 1991 toen het Duitse bergbeklimmersechtpaar Erika en Helmut Simon een bevroren menselijk lichaam ontdekte op het Tisenjoch onder de Finailspitze in het Schnalsdal. Dat de vondst niet, zoals eerst werd vermoed, een verongelukte alpinist was, maar een gletsjermummie uit de Kopertijd, werd pas dagen na de uitgebreide redding duidelijk, toen Konrad Spindler, een expert in prehistorie en vroege geschiedenis, verklaarde dat de overledene minstens 4000 jaar oud was. Door de ideale ligging van de vindplaats op de Similaun, een 3 bij 7 meter brede rotsholte onder de Finailspitze, bleef het lichaam van Ötzi duizenden jaren gespaard van de vernietigende krachten van de zich voortschuivende gletsjer. Dat de mummie ontdekt werd, was te danken aan de warme zomer en de daarmee gepaard gaande sterke gletsjersmelt. Tijdens latere archeologische inspecties van de Ötzi vindplaats werden een koker en de inhoud ervan gevonden, evenals koorden, bontresten, berkenbast, delen van een grasmat en een perfect bewaarde bontmuts. Ötzi droeg ook een koperen bijl en een boog. De ontdekking van de gletsjermummie in Schnals is een grote aanwinst voor Zuid-Tirol en ook voor talloze geestes- en natuurwetenschappelijke onderzoeksdisciplines: niet in de laatste plaats vanwege de goede staat van bewaring en de hoge leeftijd, die met behulp van radiokoolstofdatering op ongeveer 5250 jaar kon worden geschat. Dankzij regelmatig onderzoek aan de gletsjermummie zijn de afgelopen decennia voortdurend nieuwe inzichten verschaft in de leefomstandigheden van mensen in de Kopertijd. Tegenwoordig herinnert een grote stenen piramide bij de Ötzi vindplaats aan de archeologische sensatie.

Ötzi ontdekkingsplaats: sporen van een gletsjermummie

De "Ötzi Glacier Tour"

Als je de plek waar de gletsjermummie Ötzi is gevonden van dichtbij wilt zien, raden we je een wandeling met gids of een skitocht aan, afhankelijk van de klimatologische omstandigheden. Deze uitdagende berg- of skitocht wordt het hele jaar door aangeboden door het toeristenbureau van het Schnalsdal. Deze dagtocht kan ook zonder berggids worden ondernomen. Het is echter belangrijk om voor vertrek te informeren naar de actuele weersomstandigheden en de openingstijden van de Similaun Hut.

Het startpunt van de zeven uur durende excursie naar de Ötzi ontdekkingsplaats is de parkeerplaats in Vernagt in het Schnalsdal. Vanaf daar loopt de route via het Jausenstation Tisenhof, waar onderweg al een eerste archeologische vindplaats te ontdekken is met komstenen, en het Tisendal naar de Similaunhut op het Niederjoch. Over een rotsachtige bergrug en een rotsachtig pad dat slechts gedeeltelijk beveiligd is, bereik je het Tisenjoch met zijn stenen piramide bij de Ötzi ontdekkingsplaats.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de vindplaats van Ötzi
17 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Unterpretrachhof flower flower flower
Fam. Tumler  | Schnals  (Meran en omgeving)
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, kaas ...
Agrarische aanbiedingen: Stalbezoek, Rondleiding boerderij
Afstand 4,7 km
Positie op de kaart
4,2
"Goed"
(16 beoordeling)
Kamer v.a. 76€ per nacht
App. v.a. 120€ per nacht
Anderleithof flower flower flower
Fam. Rainer  | Schnals  (Meran en omgeving)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, spek, worstjes ...
Agrarische aanbiedingen: stalbezoek, dagelijks leven op de boerderij meemaken, gasten kunnen producten uit de tuin betrekken
Afstand 5,7 km
Positie op de kaart
5,0
"Uitstekend"
(30 beoordeling)
App. v.a. 90€ per nacht
Oberniederhof flower flower flower flower
Fam. Tappeiner  | Schnals  (Meran en omgeving)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
ontbijt
Boerderijwinkel: kaas, vlees, spek ...
Agrarische aanbiedingen: Rondleiding boerentuin, Rondleiding boerderij met proeverij
Afstand 6,5 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(4 beoordeling)
App. v.a. 110€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Ötzi vindplaats

Verdere informatie

Contacts
Place of discovery Ötzi
Tisenjoch Mountain
39020 Senales
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
description to arrive at destination

Option 1: Naturno/Naturns - Schnalstal Valley - Vernago/Vernagt
Option 2: Naturno/Naturns - Schnalstal Valley - Maso Corto/Kurzras

Author's tip
The tourisguided, i.e. in the company of a mountain guide, recommended.
Park

Parking places at Vergnago/Vernagt: at the lake and in front of the champel, free, unguarded
Parking place at Maso Corto/Kurzras: in summer to pay, unguarded; in winter free, unguarded

Public transport

Option 1: with the bus line no. 261 to Vernago/Vernagt
Option 2: with the bus line no. 261 to Maso Corto/Kurzras

General description

On September 19th, 1991 Ötzi, the Iceman, was found by the German mountaineering couple Erika and Helmut Simon on Tisenjoch/Giogo di Tisa mountain, above the Niederjochferner/Giogo basso mountain in 3,210 m a.s.l.

Today a pyramid of stones identifies the find spot.

Full-day tour, rechable from Vernago through the Tisental Valley to the Similaun refuge, to the place of discovery OR from Maso Corto to the Schnalstal Glacier and o the place of discovery. Return path through the Similaun refuge and the Tisental Valley. Duration: about 5 hours ascent and 3-4 hours descent.

All year round on Tuesday the guided hike or ski tour "Ötzi Glacier Tour" brings interested guests to the place of discovery - more details and registration at the archeoParc Schnalstal Valley or online under www.oetzi-glacier-tour.it