&noscript=1 /> Pisciadù klettersteig - Dolomieten - Zuid-Tirol Pisciadù klettersteig - Dolomieten - Zuid-Tirol
 
Pisciadù klettersteig: een hart van steen
Pisciadù klettersteig: een hart van steen

Bestemming

Pisciadù klettersteig

Pisciadù klettersteig: een hart van steen

De Pisciadù klettersteig leidt naar het stenen hart van een oude cultuur: het Sella-massief ligt precies in het midden van de vijf Ladin-dalen.

Zelfs voordat Romeinen en Germanen zich in de Dolomieten waagden, woonden de voorouders van de Ladins hier al. Tegenwoordig vormt het Sellamassief het hart van de dalen Gröden, Gadertal/Alta Badia, Fassatal, Ampezzo en Buchenstein, die nog steeds een Ladinische invloed hebben. Het is ook niet alleen het centrum van de Ladinische cultuur in Italië: samen met beroemde bergformaties als de Drei Zinnen en de Latemar/Rosengarten behoort het tot één van de beroemdste gebergten ter wereld - het UNESCO Werelderfgoed Dolomieten. En de Sella Groep kan nog een superlatief claimen.

Over touw en steen

Tal van prachtige klimroutes leiden naar de verschillende toppen van de Dolomieten. De meest bezochte via ferrata in Zuid-Tirol is echter de Pisciadù klettersteig, die in de rotsen van het Sellamassief is geslagen. Dit komt ook door de goede bereikbaarheid. Als je met de auto uit de richting van het Grödental komt, is het Grödner Joch de eerste etappe. Twee kilometer verderop, in de richting van Corvara, is een grote parkeerplaats - het startpunt van de klettersteig. Vanaf hier is het niet ver naar een ongeveer 50 meter hoge rotswand met ijzeren treden. Als je deze eerste horde op weg naar boven eenmaal overwonnen hebt, bereik je een kort wandelpad dat in een paar minuten te voet naar het eigenlijke begin van de Pisciadù leidt. Altijd goed gezekerd, gaat de route nu verticaal omhoog, met de ruisende Pisciadù waterval aan de linker kant, en wie de moed heeft zich om te draaien kan Corvara ver onder zich zien liggen. Na ongeveer twee uur op duizelingwekkende hoogte bereik je het hoogtepunt van de via ferrata - de hangbrug naar de Exner Toren. Deze adembenemende passage tussen twee rotstorens is waarschijnlijk de meest gefotografeerde hangbrug van de provincie en vormt de afsluiting van de klettersteig. Wie het gelukkig achter zich heeft gelaten, bereikt uiteindelijk na ongeveer 40 minuten lopen de Pisciadù hut aan het meertje. Na 724 hoogtemeters is het menu van de hut hier uiterst welkome lectuur.

Pisciadù klettersteig: een hart van steen

Een filmische afsluiting

Na een stevighapje en drankje moet het antwoord worden gevonden op de vraag die je in de bergen stelt: Omhoog of omlaag? Beide zijn mogelijk vanaf de Pisciadù-hut: wie conditioneel in de bloei van zijn leven is, beklimt op dezelfde dag de bijna 3000 meter hoge Pisciadù-piek. Als daarentegen de hoogtelucht geleidelijk aan te ijl voor je wordt, heb je twee opties voor de afdaling. De meeste wandelaars kiezen voor de afdaling door de Val Setùs, die in ongeveer anderhalf uur over steenslag en puin rechtstreeks terug naar de parkeerplaats voert.

Langer, maar nog mooier, is de afdaling door het Mittagstal, dat in de winter een populaire bestemming is voor toerskiërs. Overigens was het witgrijze rotslandschap van het dal ook het decor voor de film "Cliffhanger" met Sylvester Stallone.

Klimmen op de Pisciadù klettersteig

 

Om een dag op de Pisciadù klettersteig tot een onvervalst hoogtepunt te maken, moeten klimmers in spe een paar dingen in gedachten houden: De Pisciadù is niet één van de moeilijkste routen in de Alpen, maar je hebt een zekere mate van klimervaring nodig en geen last van hoogtevrees hebben en je moet stevig in je schoenen staan. De route is niet geschikt voor beginners, want het laatste deel van de Pisciadù is bijzonder moeilijk. Daarom is het essentieel om de juiste uitrusting te hebben: Bergschoenen, klimgordel, helm, touw en de juiste karabiners. En tot slot nog iets over de tijd om op pad te gaan: de beste tijd is van eind juni tot oktober. De populariteit van de Pisciadù heeft echter tot gevolg dat er op sommige plaatsen een ware sliert van klimmers op weg naar boven kan staan. Wie de "file op de berg" wil vermijden, moet daarom vroeg of iets later beginnen. Als je tijd kunt maken, kun je Pisciadù beter doordeweeks beklimmen en de drukte in het weekend vermijden.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de klettersteig
30 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Mersahof flower flower
Fam. Pezzedi  | Corvara
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken
Afstand 3,5 km
Positie op de kaart
4,6
"Zeer goed"
(20 beoordeling)
Kamer v.a. 42€ per nacht
Col flower flower
Fam. Perathoner  | Wolkenstein
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, handwerk/Handenarbeid ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 4,7 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 135€ per nacht
Larciuneihof flower flower flower
Fam. Mussner  | Wolkenstein
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, boter ...
Agrarische aanbiedingen: Meewerken in de stal, Rondleiding boerderij, Bakcursus ...
Afstand 4,7 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(2 beoordeling)
online te boeken
Kamer v.a. 144€ per nacht
App. v.a. 140€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Pisciadù klettersteig

Verdere informatie

Contacts
Corvara Tourist Office
Str. Col Alt 36
39033 Corvara
Closed
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Route description

Set off from the large car park just outside Colfosco (on the road towards the Gardena Pass), above a wooded slope. After a short section secured with cables and a short walk, you reach the start.

There are fixed cables to help you overcome the rocky obstructions in the forest. Head between two massive blocks of rock and continue on the trail to the bottom of the Sella massif. Climb up the cable-secured route to the Torre Exner mountain, which you leave at the top via a little suspension bridge. A fixed-cable route and a trail lead up to the Pisciadù refuge.

The descent is via trail no. 666 (the normal route to the Rifugio Pisciadù hut) through the Val Setus valley and straight down to the car park.

General description

The Dolomites, which many people regard as the most beautiful mountains in world, are an awesome challenge that climbers and mountaineers shouldn't miss. Vertical rock faces and steep towers guarantee plenty of climbing challenges. Doubtless, one of the most famous fixed-rope routes in the Dolomites is the Pisciadù via ferrata (also known as the Via Ferrata Tridentina) in the Sella massif. The via ferrata, easily reachable from Colfosco, has some intriguing vertical sections and a suspension bridge.

Public transport
Getting to the starting point of the tour or point of interest by public transport is easy and convenient.
description to arrive at destination

*By car

 • Coming from Innsbruck: take the A 13 and the A 22 toll motorway and exit at Bressanone/Brixen, following the signs to Brunico/Bruneck along the Val Pusteria/Pustertal road as far as San Lorenzo/St.Lorenzen. Follow the signs to Val Badia/Gadertal 
 • Coming from Verona-Bolzano: take the A 22, exit at Bressanone/Brixen and continue as above

*By train

The nearest train stations are:

 • Brunico - 37 Km
 • Bolzano (via Passo Gardena) - 72 Km (via Brunico) – 100 Km
 • Connection train station – Alta Badia by the local bus SAD: www.sad.it

*By air

 • Innsbruck - 130 km
 • Munich – 330 km
 • Venice Treviso / Venice Marco Polo – 180 / 200 km
 • Verona – 213 km
 • Milan Bergamo / Milan Malpensa - 310 /400 km
 • Information airport transfer: www.suedtirolbus.it - www.cortinaexpress.it