&noscript=1 /> Prettau mijn in het Ahrntal - Zuid-Tirol Prettau mijn in het Ahrntal - Zuid-Tirol
 
Prettau Mijn: van hardwerkende mijnwerkers
Prettau Mijn: van hardwerkende mijnwerkers

Bestemming

Mijn van Prettau

Prettau Mijn: van hardwerkende mijnwerkers

In het Tauferer Ahrntal biedt één van de kleinste gemeenten van Zuid-Tirol een bijzondere attractie: in de showmijn in Prettau kun je de geschiedenis van de mijnbouw van dichtbij meemaken - en allergiepatiënten kunnen hun ademhalingsproblemen verlichten in de klimaattunnel.

Prettau, het meest noordelijke dorp van Italië, telt iets minder dan 600 inwoners. Toch heeft het dorp naast het agrarisch culturele leven van alledag veel te bieden, vooral de tentoonstellingsmijn met zijn klimaatgangen.

Glück auf!

Dit was de hoopvolle uitspraak van de mijnwerkers die ooit hun gevaarlijke werk deden in de smalle gangen van de Prettau-mijn. Alleen al het betreden van de St. Ignaz-Stollen, gang, is een onvergetelijke ervaring voor bezoekers van alle leeftijden. Precies daar waar sinds 1400 kopererts werd gedolven, kun je nu een beeld vormen van 500 jaar mijnbouwgeschiedenis en het harde leven van de mijnwerkers. De mijn was eeuwenlang een belangrijke werkgever voor talrijke huisvaders en heeft het leven in het Ahrntal tot op de dag van vandaag beslissend bepaald. In zijn beste dagen had de mijn in Prettau 400 tot 450 arbeiders in dienst, waaronder bijna de hele mannelijke bevolking van Prettau. Voor die tijd was het een groot bedrijf dat veel kleine boeren uit het Ahrntal een welkome bijbaan bood. De mijn werd in 1893 gesloten.

De kopermijn bij de Rötbach was waarschijnlijk al in de Bronstijd in bedrijf. Hij is voor het eerst genoemd in een document uit 1426. Aanvankelijk werden de ertsaders ontsloten via schachten. Tegen het eind van de 15e eeuw werden de eerste tunnels gebouwd, aanvankelijk vooral om het water uit het binnenste van de berg af te voeren. De onderste gang, de St. Ignaz-Stollen, is meer dan een kilometer lang en de langste van in totaal 20 gangen. In tegenstelling tot de gangen verderop, die met de hand werden "gesneden", werd de St. Ignaz-Stollen met explosieven en met zwart kruit ontwikkeld. Langs de zogenaamde Knappensteig is een informatief pad aangelegd. Langs de ruïnes van de mijnwerkersverblijven en een gereconstrueerde ponsmolen, die werd gebruikt om de ertsen te breken, leidt dit pad in ongeveer twee uur naar 2.100 meter hoogte naar de St. Wilhelm mijn bij het Rötkreuz. Vanaf de Rötalm heb je een vrij uitzicht op de imposante toppen van de Zillertaler Alpen.

Prettau Mijn: van hardwerkende mijnwerkers

Waar mensen met een allergie diep adem kunnen halen

Als je de mijntrein in de Prettau-mijn hebt genomen, kun je ook de klimaattunnel in. Hier heersen ideale luchthygiënische omstandigheden die allergische en chronische ademhalingsproblemen verlichten. Speleotherapie is de naam van de procedure, die zich laat vertalen als grottentherapie. In vochtige grotten ligt de relatieve vochtigheid dicht bij het verzadigingsniveau van 100 procent. Dit betekent dat zich condens en nevel vormen. Zwevende stoffen en allergenen in de lucht worden zo gebonden en zetten zich af op de vochtige muren. Dit maakt de lucht in de gang zo zuiver. Hoe warmer de lucht, hoe meer waterdamp hij kan opnemen. In de koele gangen ligt de temperatuur tussen de 8 en 10 °C; als je inademt, warmt de lucht op tot 37 °C en neemt het water op, dat aan de slijmvliezen wordt onttrokken. Dit vermindert eventuele zwelling van de slijmvliezen en zorgt ervoor dat je vrijer kunt adem halen.

Ligstoelen, slaapzakken en dekens zijn beschikbaar voor bezoekers, maar je moet je toch warm aankleden. De zorg wordt verleend door opgeleid personeel. Een sessie duurt ongeveer twee uur; hoe vaak zo'n therapie nodig is, hangt af van het ziektebeeld. De therapie is ook geschikt voor kinderen.

Als eerste gezondheidsdorp in Zuid-Tirol is Prettau met het gehucht Kasern de perfecte plek voor een boerderijvakantie voor mensen met een allergie, want hier is de pollenconcentratie lager dan in bijna elke andere plaats.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen bij de mijn
39 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Krahbichlhof flower flower flower
Fam. Gruber  | Prettau
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
ontbijt
Producthoek: yoghurt, eieren, honing ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken
Afstand 0,6 km
Positie op de kaart
4,9
"Uitstekend"
(26 beoordeling)
App. v.a. 58€ per nacht
Oberhöhe flower flower
Fam. Klammer  | Ahrntal
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, verse groenten van het seizoen ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek
Afstand 5,8 km
Positie op de kaart
4,8
"Zeer goed"
(21 beoordeling)
App. v.a. 45€ per nacht
Winklerhof flower flower flower
Fam. Weger  | Ahrntal
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, spek, eieren ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 6,5 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(16 beoordeling)
App. v.a. 58€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Prettau Mijn

Verdere informatie

Contacts
Copper-Mine Museum of Prettau/Predoi
Hörmanngasse 38 a
39030 Kasern-Prettau/Casere-Predoi
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
description to arrive at destination

Bruneck/Brunico – Kasern-Prettau/Casere-Predoi 42 km

General description

The extensive Prettau/Predoi exhibition mine tells the story of copper mining. Equipped with helmet and waterproof jacket, visitors travel with the pit railway to see the galleries of the mine.

A guided tour relates to visitors the hard work performed by the former miners throughout a period of 500 years, depicted through working scenes and extraction techniques. Excavation by means of hammer and chisel is explained, as is the use of black powder and the extraction of the ore with compressed air.

Closed on Monday (except public holidays).

Closed during the winter months (until Easter).