&noscript=1 /> Het Reschenmeer in Obervinschgau - Zuid-Tirol Het Reschenmeer in Obervinschgau - Zuid-Tirol
 
Reschensee: Stille getuige in het water
Reschensee: Stille getuige in het water

Bestemming

Reschensee

Reschensee: Stille getuige in het water

Het Reschen stuwmeer ligt in de Obervinschgau in het westen van Zuid-Tirol. Het werd in 1950 afgedamd en twee dorpen verzonken in het water. Tegenwoordig is het meer alom bekend als vakantiebestemming.

Als je over de Reschenpas het Vinschgaudal inrijdt en aankomt bij de lange watervlakte van het Reschenmeer, wordt je blik gevangen door een kerktoren die hier uit het water oprijst. Dit is de toren van de Altgraun-kerk, een stille herinnering aan het jaar 1950, toen ongeveer 100 gezinnen uit de dorpen Graun en Reschen hun huis en haard verloren.

Het meer en zijn geschiedenis

Al voor de tijd van het fascisme had men overwogen om hier een stuwmeer te bouwen om de industriegebieden in de hoge Italiaanse regio van elektrische energie te voorzien. Pas in 1940 werd begonnen met de bouw van een dam, die 10 jaar in beslag nam. Eindelijk, in de zomer van 1950, was het zover - het hele bassin achter de damwand werd langzaam gevuld met water. De inwoners van Graun en delen van Reschen, wier boerderijen in het gebied van het stuwmeer lagen, moesten nu hun huizen verlaten. De huizen werden opgeblazen. Alleen de kerktoren mocht blijven staan op aanwijzing van het Bureau voor de Monumentenzorg in Trient.

Een nieuw begin

De onder dwang verdreven inwoners van Altgraun en Reschen vestigden zich in de nieuwe delen van het dorp langs het meer - maar velen keerden ook hun vroegere woonplaats helemaal de rug toe en verhuisden naar andere delen van Zuid-Tirol. Degenen die deze tijd hebben meegemaakt, praten nog vaak over het verleden, over het oude vaderland dat onder het water begraven ligt. Maar de bewoners hebben zich bij de nieuwe situatie neergelegd en hebben in de loop der decennia geleerd met het Reschenmeer te leven.

Reschensee: Stille getuige in het water

Wandelparadijs en recreatiegebied

Het Reschenmeer is tegenwoordig in elk jaargetijde een populaire vakantiebestemming. Vroeger waren de inwoners van Reschen en Graun bijna uitsluitend veehouders, maar nu hebben sommigen werk gevonden in het toerisme. Vakantiegangers aan de Reschensee waarderen de rust en het milde bergklimaat in de Obervinschgau. Het bergpanorama, met op de achtergrond de hoogste berg van Zuid-Tirol, de Ortler, is elke dag weer iets om je over te verbazen. Er zijn veel mogelijkheden om iets te ondernemen aan de Reschensee. Aan het begin van je vakantie raden we een aangename wandeling rond het meer aan. Anderzijds kun je de bergen en alpenweiden van dichtbij beleven als je over het panoramapad boven het Reschenmeer wandelt. De gondellift van St. Valentin auf der Haide brengt je naar de Haider Alm op 2.120 meter hoogte, het beginpunt van de oude hooggelegen route. Langs prachtige oude steendennen wandel je nu naar Schöneben.

Sporten aan de Reschensee

Sportliefhebbers komen aan de Reschensee het hele jaar door aan hun trekken. Dankzij de optimale windomstandigheden is het meer niet alleen voor kitesurfers maar ook voor zeilers een echte insidertip. Wie liever op zijn spieren vertrouwt dan op windkracht, kan een waterfiets huren of proberen te suppen. In de winter vormt zich een duurzame ijslaag op het Reschenmeer - tot groot genoegen van schaatsers en sneeuwkiters. Maar ook de skipistes zijn niet ver weg: het zonovergoten skigebied Schöneben ligt aan de Reschenpass en scoort met zeven liften en gegarandeerd sneeuw tot in het voorjaar.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van het Reschenmeer
19 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Giernhof am See flower flower flower
Fam. Prenner  | Graun in de Vinschgau  (Vinschgau)
Veeteelt
ontbijt, halfpension
Producthoek: kaas, eieren, vruchtenspreads ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven
Afstand 1,6 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(9 beoordeling)
App. v.a. 75€ per nacht
Haus Wiesenheim flower flower
Fam. Plangger  | Graun in de Vinschgau  (Vinschgau)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, kaas, boter ...
Agrarische aanbiedingen: Meewerken in de stal, Hooien meebeleven
Afstand 1,7 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(2 beoordeling)
App. v.a. 60€ per nacht
Langenhof flower flower
Fam. Patscheider  | Graun in de Vinschgau  (Vinschgau)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren
Afstand 1,8 km
Positie op de kaart
4,1
"Goed"
(1 beoordeling)
App. v.a. 54€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Het Reschenmeer

Verdere informatie

Contacts
Tourist info
Via principale
39027 Cuorn Venosta

The Church Tower in the Lake
The symbol of Venosta Valley: the sumberged steeple in Resia lake.