&noscript=1 /> De Ridnaun Schneebergmijn - Zuid-Tirol De Ridnaun Schneebergmijn - Zuid-Tirol
 
De mijn van Ridnaun: door tunnels en schachten
De mijn van Ridnaun: door tunnels en schachten

Bestemming

De mijn van Ridnaun

De mijn van Ridnaun: door tunnels en schachten

De avonturenmijn Schneeberg in Ridnaun is een spannende plek om te bezoeken. Diep in de berg ontdekken kinderen en volwassenen hier de wereld van de mijnbouw.

Van april tot september kun je in de BergbauWelt Ridnaun Schneeberg het onvoorstelbaar harde en gevaarlijke werk van de mijnwerkers op de oorspronkelijke locatie meemaken. Hier, waar mijnwerkers bijna duizend jaar lang waardevolle zilver-, lood- en zinkerts hebben gedolven, kunnen bezoekers nu zelf op een avontuurlijke excursie boven en onder de grond.

De 200 meter lange showtunnel illustreert het zwaarste werk van de mijnwerkers onder de grond. Hier kun je een idee krijgen van hoe de mijnwerkers dag in dag uit vele uren in de donkere, koude en vochtige tunnels zwoegden om hun schatten uit de bodem te halen: een showmijn om aan te raken, te ervaren en je te verwonderen.

Het werk in de tunnel kan overigens op elk moment worden hervat; de oorspronkelijke apparatuur is nog functioneel en wordt tijdens regelmatige rondleidingen in gebruik genomen.

Als bezoeker geeft de Ridnaun-mijn inzicht in de technische ontwikkeling van ertsmijnmethoden door de eeuwen heen en in de hele productieketen van een mijn, van het delven en het moeizame transport naar het daglicht tot de verwerking van het erts. In het museum in de voormalige arbeiderswoning kun je mineralen uit de omgeving van Sterzing zien, een grote collectie munten en stukken, die je dichter bij de gebruiken, traditionele klederdracht en vrijetijdsbesteding van de mijnwerkers brengen.

Eenlang verhaal

Ooit was de mijn één van de hoogste van Europa. De ertsaders lopen op een hoogte van 2.000 tot 2.500 meter door de bergrug die het Ridnaundal scheidt van het Passeierdal. Het goede zilver uit Schneeberg werd voor het eerst genoemd rond 1237.

In de loop der jaren werd de Ridnaunmijn één van de belangrijkste van heel Europa. Hij beleefde zijn hoogtijdagen rond 1500, toen ongeveer 1.000 mijnwerkers in 70 tunnels zilver en lood uit de mijn haalden en er op 2.355 meter hoogte een mijnwerkersnederzetting werd gebouwd. Zilver was zeer waardevol, maar het belangrijkste erts van de Schneeberg was zinkblende.

Het leven van de mijnwerkers was zwaar, en het werk was vooral gevaarlijk tijdens de lange winter. Eeuwenlang werd erts in zakken te paard naar het dal gebracht, vanwaar het op karren verder werd vervoerd. In 1871 werd een grote bovengrondse ertstransporteur op rails gebouwd, die nu nog goed bewaard is gebleven. In 1925 werd een kabelbaan voor transport van materiaal gebouwd om het werk te vergemakkelijken.

Door de Europese mijncrisis werd de mijn in mei 1985 gesloten.

De mijn van Ridnaun: door tunnels en schachten

Het dagelijks leven van de mijnwerkers

De BergbauWelt Ridnaun Schneeberg biedt bijzonder interessante rondleidingen, excursies en een rondwandeling aan. Je kunt alles leren over de werkomstandigheden en de mijnbouwmethoden door de eeuwen heen en je kunt door de 200 meter lange showtunnel lopen.

Op afspraak kun je zelfs zelf mijnwerker worden in de Ridnaunmijn. Na een spannende rondleiding krijg je een mijnoutfit met laarzen, jas en helm met hoofdlamp en word je met de bus naar de Poschhausstollen op 2.000 meter hoogte gebracht. Het mijntreintje brengt je drieënhalve kilometer door de schachten naar de ertsopslag. Daar begint een avontuurlijke tocht tussen beekjes, beschimmelde houten werkplaatsen en brede mijnschachten. Ook voor kinderen zijn er spannende excursies - ze krijgen originele mijnwerkersuitrusting en gaan op een spannende zoektocht naar erts met pikhouweel, pikhamer en trilzeef.

De meeste gidsen in de Ridnaunmijn komen zelf uit mijnwerkersfamilies en zijn nauw verbonden met de traditie van de mijnbouw. Naast de galerie zijn ook het kerkje van Maria Schnee en een "Lehrpfad", een educatief parcours, de moeite waard.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen bij de mijn
26 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Fassnauerhof flower flower flower
Fam. Kruselburger  | Ratschings  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, honing ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 0,9 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(4 beoordeling)
App. v.a. 65€ per nacht
Veiterhof flower flower
Fam. Klotz  | Ratschings  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 1,1 km
Positie op de kaart
3,9
"Goed"
(9 beoordeling)
App. v.a. 60€ per nacht
Oberauerhof flower flower flower
Fam. Markart  | Ratschings  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: eieren
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 1,5 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(6 beoordeling)
App. v.a. 60€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

De mijn van Ridnaun

Verdere informatie

Contacts
South Tyrol Museum of Mining
Maiern/Masseria 48
39040 Ratschings/ Racines
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
Park
Free car and coach parking is available by the Museum entrance area.
Public transport
Take the train to Vipiteno then, from the Vipiteno station or Nordpark, take bus no. 312 to Ridanna. Get off at the last stop (Bergbaumuseum) by the Museum car park.
Author's tip
The permanent exhibition and the “Ore processing plant” guided tour are barrier-free. The Museum area in Masseria is easily accessible for those with wheelchairs, pushchairs or walking frames.
description to arrive at destination
From Sterzing 16 km on the provincial road in the direction of the Ridnauntal valley until the end of the valley in Maiern.
General description

Industrial plant in the high mountains

A unique monument to industrial revolution

The Ridnaun site is a unique monument to the industrial revolution. Here, 150 years ago, a state-of-the-art ore processing plant was created, with huge machines to break and crush the rock and large flotation pools to convey the ores to the surface. Impressive braking inclines and horse tracks form part of what is the world’s largest above-ground conveyor, leading to the ore district high up in the mountains. The Poschhaus Gallery bores 6 km diagonally through the mountain into the Passeier Valley.