Bestemming
Schildhoven in het Passeierdal: van adel en privileges
De elf schildhoven, herenboerderijen, in Passeier getuigen van een adellijk verleden. Je kunt de kasteelachtige gebouwen tegenkomen op de Passeirer Schildhöfeweg.
De typische Passeier-boerderijen zijn meestal lage houten gebouwen. Deze beschrijving lijkt echter niet te passen bij elf boerderijen in Vorderpasseier: ze springen eruit met hun statige en kasteelachtige uiterlijk. Voor een deel zijn hun muren versierd met fresco's en ernaast rijzen stenen torens op, die meer doen denken aan een landhuis dan aan een boerderij. Dit zijn de schildhoven, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13e eeuw.
Een kijkje in het verleden
De opvallende structuurkenmerken van de Schildhöfe getuigen van de bijzondere positie van hun eigenaren, die wel boer waren. Al in de 13e eeuw zouden ze als schildknapen hebben gediend voor graaf Albert van Tirol. Uiteindelijk werden de elf boeren in 1317 door graaf Heinrich von Tirol in een vrijheidsoorkonde vrijgesteld van belastingen. In ruil voor dit voorrecht waren ze verplicht hun vorst binnen Tirol te dienen. De schildknapen werden nu beschouwd als lagere adel en waren dus gerechtigd om wapens te dragen. In tijden van vrede voorzagen de schildboerderijen hun heer van voedsel, in tijden van oorlog stonden ze hem bij. Bij feestelijke gelegenheden vormden de schildhofboeren de schildwacht op kasteel Tirol of kasteel Zenoburg.
De elf schildboerderijen in Passeier
Sinds de vrijheidsoorkonde van hertog Leopold in 1396 waren de schildboeren onderworpen aan de adellijke rechtbank en kregen ze jacht- en visrechten op hun eigendom. Van deze privileges zijn de visrechten in de Passer tot op heden bewaard gebleven. Bij feestelijke gelegenheden zoals processies zijn de boeren van de schildhoven in Passeier nog vaak te zien met een schild met de boerderijnaam en een hellebaard.
Er zijn zeven schildboerderijen in het gebied rond St. Martin in Passeier: Gereuth, Baumkirch, Kalm, Granstein, Haupold, Saltaus en Steinhaus. De vier schildhovenen rond St. Leonhard in Passeier zijn Happerg, Ebion, Buchenegg en Gomion. De laatste is bouwkundig bijzonder interessant met zijn toegangspoort met spitsboog en wapensteen.
De Passeirer Schildhöfeweg
Naar de schildhoven in Passeier leidt een gemakkelijke, ongeveer tweeënhalf uur durende wandeling door weilanden en bossen en langs prachtige rustplaatsen met panoramische uitzichten. Begin in Saltaus, direct bij het Schildhof Saltauserhof, waar je wordt voorzien van interessante anekdotes en informatie over de Schildhöfen in Passeier. Het pad gaat verder naar Schildhof Haupold en door het bos naar Granstein. Onderweg geven borden informatie over verschillende onderwerpen, waaronder het "Passeier gerecht". De weg terug naar het beginpunt in Saltaus gaat over de Passerdammweg.
Schildhoven
Verdere informatie
- in St. Martin/S. Martino: Haupold, Saltaus, Granstein, Kalm, Baumkirch, Gereuth, Steinhaus
- in St. Leonhard/S. Leonardo: Ebion, Buchenegg, Happerg, Gomion
In Vorderpasseiertal Valley there are some unique buildings: farmhouses built mostly of wood, or a castle-like building overgrown with ivy and decorated with ancient sundials or frescoes. The history of the Schildhof farmers dates back to the 13th century, when they served Count Albert of Tyrol (1190-1253) as shield-bearers. As a result, the large farms were granted many privileges. What remains now are only fishing rights in the Passer river.
Tip: Passeirer Schildhöfeweg trail
From Meran/Merano to the Passeiertal Valley in direction of Timmelsjoch Mountain Pass/Jaufenpass Mountain Pass.
The starting point is easy to reach with the following public connections: With bus line 240 from Meran/Merano to St. Leonhard/S.Leonardo.