&noscript=1 /> Stoanerne Mandln een plek van kracht - Zuid-Tirol Stoanerne Mandln een plek van kracht - Zuid-Tirol
 
Stoanerne Mandln: Mystiek uitkijkpunt
Stoanerne Mandln: Mystiek uitkijkpunt

Bestemming

Stoanerne Mandln

Stoanerne Mandln: Mystiek uitkijkpunt

Als een leger van stenen soldaten staan de legendarische "Stoanernen Mandln" op de top van de Hohe Reisch in de Sarntaler Alpen. Een plek van kracht die je niet snel vergeet.

Wie de tijd heeft genomen om de uit zandstenen platen opgestapelde zuilen te tellen, zal waarschijnlijk op meer dan honderd van deze "mannetjes van steen" zijn uitgekomen. Waar ze vandaan komen en wie verantwoordelijk is voor hun ontstaan, blijft tot op de dag van vandaag een veelbesproken mysterie. Structuren als de Stoanernen Mandln zijn in grote aantallen te vinden in heel Zuid-Tirol, en ze zijn eigenlijk niets bijzonders. Ze dienden meestal als oriëntatiehulpmiddel en markeerden het verloop van paden, en werden vaak opgericht door wandelaars of herders. Wat maakt de Stoanernen Mandln in de Sarntaler Alpen dan zo bijzonder? Rotsgravures en vuurstenen werktuigen wijzen erop dat de 2000 meter hoge heuveltop op de grens van het Sarntal en het Möltendal al in de steentijd een heilige plaats was. Maar dit is niet de enige reden waarom de plaats zo'n mysterieuze charme uitstraalt; er zijn ook talloze mythen omheen verweven.

Cultusplaats of heksenontmoetingsplaats?

Het ligt in de aard van de mens dat de engste en ongewoonste verhalen het diepst in het collectieve geheugen gegrift staan. Zo is het ook met de Stoanernen Mandln, die zich eeuwen geleden op de heuvel in de Sarntaler Alpen vestigden. Overal in Zuid-Tirol, maar vooral in het nabijgelegen Sarntal en in het gebied rond de Tschögglberg, vertelt de plaatselijke bevolking al eeuwenlang legenden en verhalen, waarin de heuveltop van de Hohe Reisch het toneel wordt van heksendansen, duivelsorgieën, onweer maken en kannibalisme. Het bekendste is waarschijnlijk het trieste verhaal van "Pachler Zottl", een jonge vrouw uit het gehucht Windlahn in het Sarntal, die door de inwoners van het dal werd beschuldigd van hekserij en in 1540 levend werd verbrand op de brandstapel. Daarvoor bekende ze echter onder marteling dat ze regelmatig andere heksen ontmoette in de Stoanernen Mandln.
Daarentegen is de veronderstelling dat de stenen torens de overblijfselen zijn van een voorchristelijke, waarschijnlijk Keltische, plaats van aanbidding veel geloofwaardiger. De veronderstelling dat het oude bliksemafleiders zouden kunnen zijn om de alpenweiden in het gebied te beschermen tegen sterke onweersbuien, klinkt ook plausibel.

Stoanerne Mandln: Mystiek uitkijkpunt

Bij de Stoanernen Mandln

 

Er zijn verschillende mooie routes die omhoog leiden naar de Hohe Reisch met zijn stenen metgezellen. Vanuit het Sarntal wordt een rondwandeling van een kleine drie uur door bossen en over alpenweiden aanbevolen, die begint bij de Sarner Skihut in Auen en voert over de beheerde Auener Alm, het Auener Joch en een alpengraat naar de Stoanernen Mandln. Wie wil kan op de terugweg nog de berghut Möltner-Kaser-Hütte bezoeken voor een tussenstop. Dan gaat het terug langs de langeafstandswandelroute E5 naar het Auener Joch en vandaar via de Auener Alm naar beneden het dal in.
Een iets uitdagender tocht naar de prehistorische cultusplaats begint aan de andere kant van de Hohe Reisch, namelijk in Mölten op de Tschögglberg. De wandeling begint in het dorp en voert vandaar naar de parkeerplaats Kircheben en dan langs wandelpad nr. 15 door brede alpenweiden naar de Sattlerhut en de Möltner Kaser. In beide alpenhutten is iets te koop. Neem dan pad 23a naar de Stoanernen Mandln. De terugweg voert via de Jenesier Jöchl, de Kampidell-kerk en de herberg Lanzenschuster naar Schermoos. Welke van de wandelingen je ook kiest: een droomachtig uitzicht op de Zuid-Tiroolse bergen is in ieder geval gegarandeerd.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de buurt van de Stoanernen Mandln
37 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Thomasegg-Hof flower flower flower
Fam. Heiss  | Sarntal  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: eieren, vruchtenspreads, brood ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven ...
Afstand 1,9 km
Positie op de kaart
4,8
"Zeer goed"
(13 beoordeling)
App. v.a. 74€ per nacht
Mittnackerhof flower flower flower flower
Fam. Heiss  | Sarntal  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, yoghurt, kaas ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven
Afstand 1,9 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(12 beoordeling)
App. v.a. 85€ per nacht
Graf am Bichl flower flower flower
Fam. Baur  | Sarntal  (Bozen en omgeving)
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: eieren, vruchtenspreads, siroop ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 2,4 km
Positie op de kaart
4,9
"Zeer goed"
(3 beoordeling)
Kamer v.a. 70€ per nacht
App. v.a. 75€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Stoanerne Mandln

Verdere informatie

Contacts
Tourism Association Sarentino Valley
Piazza Chiesa/Kirchplatz 9
39058 Sarentino Village
description to arrive at destination

https://www.sarntal.com/en/info-service/plan-your-vacation/getting-to-the-sarntal-valley.html

General description

The Stone Men are one of the most beatiful viewspace of the Sarntaler Alps.