Bestemming
Archeologiemuseum Zuid-Tirol: De ijsman
Hij is waarschijnlijk de beroemdste Zuid-Tiroler, en in ieder geval de oudste met zijn meer dan 5000 jaar: Ötzi, de IJsman in het Archeologiemuseum van Zuid-Tirol.
Het is 19 september 1991. Het echtpaar Erika en Helmut Simon uit Neurenberg wandelt op de 3.210 meter hoge Tisenjoch in de Ötztaler Alpen, als ze in een holte in de rots iets bruinachtigs ontdekken. Tot hun ontzetting ontdekken ze dat het een menselijk lijk is. Ze documenteren de vondst met een foto en verlaten het terrein, geschokt en onbewust van de sensatie die ze zojuist hebben ontdekt.
Een sensationele vondst
Een paar dagen na de berging van het gletsjerlijk was al duidelijk dat het moest gaan om een vondst van enkele millennia oud. De C14-methode voor leeftijdsbepaling gaf zekerheid: De Man uit het ijs leefde tussen 3.350 en 3.100 voor Christus, dus de mummie is meer dan 5.000 jaar oud. Daarmee is hij één van de oudste mummies ter wereld. Het gletsjerijs vriesdroogde hem als het ware, maar het vocht bleef opgeslagen in de cellen van de mummie, wat een aantal wetenschappelijke onderzoeken mogelijk maakte. Het onderzoek gaat door tot op de dag van vandaag.
Nadat was opgehelderd dat de vindplaats op Zuid-Tiroolse bodem lag bij de Hauslabjoch, 93 meter van de Oostenrijkse staatsgrens, werd de Man uit het ijs naar het nieuw gebouwde Zuid-Tiroolse Museum voor Archeologie in Bozen gebracht, nadat het archeologisch onderzoek in Innsbruck in 1998 was afgerond.
Wie was Ötzi?
Naast de mummie zijn op de vindplaats op de Tisenjoch zeer interessante uitrustingsstukken gevonden. de Man uit het ijs was kennelijk opeen uit het leven gerukt en niet begraven zoals andere bewaarde mummies. Hij droeg daarom zijn dagelijkse kleding en uitrusting bij zich, die van grote waarde zijn voor het onderzoek. Ze geven een inkijkje in het verleden van de ongeveer 45-jarige man uit de Kopertijd. In het Zuid-Tiroolse Museum voor Archeologie zijn in de permanente tentoonstelling over Ötzi en zijn leven ook alle bijbehorende vondsten te zien. Tijdens een bezoek aan het museum kun je je niet alleen de gletsjermummie in zijn kamer, die gekoeld is tot -6 °C, bewonderen, maar ook een volledig bewaard gebleven koperen bijl, een dolk met een vuurstenen lemmet, een half afgemaakte boog en pijlkokers met pijlen.
De pijlpunt in het schouderblad
In 2001 deed een radioloog een spannende ontdekking: er zit een vuurstenen pijlpunt in de linkerschouder van de mummie. Naar alle waarschijnlijkheid was deze schotwond fataal voor de Man uit het ijs - een verwonding aan de hand duidt ook op een close combat. Tien jaar na de ontdekking van de gletsjermummie is het nu duidelijk: Ötzi stierf niet aan een natuurlijke dood.
Ontdekken van het Neolithicum
Het Zuid-Tiroolse Archeologiemuseum in Bozen is erg populair bij zijn bezoekers vanwege de wereldberoemde Ötzi. Zowel volwassenen als kinderen worden gefascineerd meegenomen op een reis naar het verleden in het museum, waarbij ze op zoek gaan naar aanwijzingen en stap voor stap nieuwe vragen bedenken: Wie was de Man uit het ijs? Wat betekenen de 61 tatoeages? Wat heeft hij als laatste gegeten? Het archeologisch museum van Zuid-Tirol heeft de antwoorden.
Archeologie Museum
Verdere informatie
The oldest glacier mummy in the world, Ötzi the Iceman, has found his last resting place at the South Tyrol Museum of Archaeology. Dating from the Copper Age (5,300 years old), he can been seen with his original clothing and equipment. Each year there are different special exhibitions on archaeological topics from South Tyrol to supplement the permanent display.