&noscript=1 /> Landelijk handwerk in Zuid-Tirol
 
Terug naar de oorsprong
Terug naar de oorsprong

Terug naar de oorsprong

Landelijk handwerk

Een lange traditie

Wist u dat de boerenambachten hun hoogtijdagen beleefden tussen 1800 en 1900? En dat naast gespecialiseerde ambachtslieden ook kleine boeren en voltijdse landbouwers zich met ambachtswerk bezighielden? Met "Roter Hahn" kun je je onderdompelen in het alledaagse plattelandsleven van die tijd.

Wist u dat de boerenambachten hun hoogtijdagen beleefden tussen 1800 en 1900? En dat naast gespecialiseerde ambachtslieden ook kleine boeren en voltijdse landbouwers zich met ambachtswerk bezighielden? Met "Roter Hahn" kun je je onderdompelen in het alledaagse plattelandsleven van die tijd.

De kleine boeren, die maar weinig bezittingen hadden en meestal een ambacht beoefenden als bijverdienste, werden "kleinhäusler" genoemd. Ofwel richtten zij thuis een kleine werkplaats in, ofwel gingen zij "auf die Stör", d.w.z. op pad. Op het platteland was het gebruikelijk om de ambachtslieden in huis te halen in plaats van naar hen toe te gaan. Daarom trokken bijvoorbeeld kleermakers, schoenmakers en wevers van boerderij naar boerderij en maakten schoenen en kleding voor de hele familie. De vergoeding bestond uit kost en inwoning. In de late herfst werd ook in natura betaald, b.v. in de vorm van graan, maanzaad of brood. De boerin kookte vaak op zondag als de ambachtslieden in huis waren, om haar reputatie hoog te houden. De ambachtslieden trokken veel rond op hun zwerftochten en kenden dus veel nieuwtjes. Dit was een welkome afwisseling in de dagelijkse routine van de boeren.

 

Handwerk in de wintermaanden

 

De wintertijd is een van de rustigere perioden van het jaar op de boerderijen in Zuid-Tirol. Toen hielden zelfs de voltijdse boeren zich bezig met handwerk voor eigen gebruik. Deze boeren, met acht of meer stuks vee in de stal en akkerland, hoefden gedurende het jaar geen extra werk te verrichten. Op elke boerderij was er een werkplaats voor werk, die gebruikt werd voor het repareren en herstellen van de landbouwwerktuigen. Daarnaast maakten de boeren verschillende voorwerpen voor dagelijks gebruik: Er werden manden gevlochten, harken gemaakt of borden, kommen en houders voor wetstenen gedraaid van dennenhout op de draaibank. Terwijl de mannen vooral met hout werkten, legden de vrouwen zich vooral toe op de wolverwerking.

 

In veel gevallen werden de ambachtelijke vaardigheden van generatie op generatie doorgegeven, wat ook nu nog heel vaak gebeurt. Van grootouders op ouders en vervolgens op kinderen en kleinkinderen worden de waardevolle vaardigheden gewetensvol en geduldig doorgegeven, zodat ze niet worden vergeten.

Lees meer Lees minder 

Ambachten om te leren kennen

Ken je dit ambacht?

Weven

van manden

Draaien

van borden en kommen

Vilten

van pantoffels

Boerderij zoeken

Levende traditie vandaag de dag

De ambachtelijke boerderijen van het merk "Roter Hahn" brengen je heel dicht bij de levende tradities van weleer.

Thalerhof
Fam. Kerschbaumer  | Feldthurns  (Eisacktal)
Assortiment: Crucifixen, Mariabeelden, Sculpturen, Houtsnijwerk op bestelling
Ambacht
  • Houtsnijwerk
Je zoekresultaat
Lahngut
Fam. Windegger  | Lana
Assortiment: Pepermolens, Bolle vazen, Houten schalen en borden, Houten bollen, Houten vruchten, Houten sieraden
Ambacht
  • Houtdraaien
  • Houtsnijwerk
Je zoekresultaat
Oberhof
Fam. Paris  | Ulten
Assortiment: Manden in alle soorten en maten, Decoraties, Gevlochten wol, Sieraden van (gedraaid) hout
Ambacht
  • Vlechtwerk
Je zoekresultaat
Pardellhof
Fam. Schnitzer  | Naturns
Assortiment: Figuren van oud hout, Lampen, Schalen, Decoraties voor binnen en buiten, Artikelen op maat
Je zoekresultaat
Hoferhof
Fam. Aichner  | Algund
Assortiment: Maatwerk, Zitkussens, Dekens, Tapijten, Oma-Emma-dekentjes, Kussenovertrekken
Ambacht
  • Werken van wol
Je zoekresultaat

Alles over het unieke stuk

Unieke functies om aan te raken

Veel ijver en vlijt, grote vaardigheid en ontelbare uren werk gaan in elk van de afzonderlijke stukken zitten. Dit is precies wat de producten van het agrarisch vakmanschap zo bijzonder maakt!