&noscript=1 /> Natuurlijke grondstoffen in Zuid-Tirol
 
Geschenken van de natuur
Geschenken van de natuur

Geschenken van de natuur

Landelijk handwerk

Het subtiele verschil

Aan welk ambachtelijk product denk jij als je aan een boerderij denkt? Hout en wol zijn waarschijnlijk het bekendst, maar heb je ooit al eens aan een ganzenei gedacht? De boerenambachten in Zuid-Tirol zijn veelzijdig en creatief in het gebruik van grondstoffen voor hun unieke producten.

Aan welk ambachtelijk product denk jij als je aan een boerderij denkt? Hout en wol zijn waarschijnlijk het bekendst, maar heb je ooit al eens aan een ganzenei gedacht? De boerenambachten in Zuid-Tirol zijn veelzijdig en creatief in het gebruik van grondstoffen voor hun unieke producten.

De aarde blijft ons ontelbare natuurlijke grondstoffen schenken. Het is aan ons om deze te herkennen en verstandig te gebruiken. Boerenfamilies hebben altijd de gaven van de natuur weten te begrijpen en konden deze op een duurzame manier gebruiken en verwerken, door te nemen en ook iets terug te geven. De boeren hechten veel belang aan de hoge kwaliteit van de grondstoffen, zodat de fabricage en het gebruik van de producten zo duurzaam mogelijk is en blijft.

 

Ga met ons mee op een ontdekkingsreis door de ambachtelijke wereld van de grondstoffen in Zuid-Tirol en het gebruik ervan op de verschillende boerderijen.

 

Hout

Hout is ongetwijfeld een van de mooiste en meest veelzijdige hernieuwbare grondstoffen die de aarde ons schenkt. Al duizenden jaren gebruikt de mens hout om huizen en apparaten te bouwen, maar ook om vuur te maken. Hout is ook altijd in voldoende hoeveelheden op de boerderij voorhanden geweest en maakte daarom integraal deel uit van het dagelijkse boerenleven.

 

De bossen in Zuid-Tirol bestaan voor 60% uit sparrenhout. De op één na meest voorkomende is de lariks met een aandeel van 19%. Andere naaldbomen zijn dennen, steendennen en sparren. Loofhout, dat slechts 2% van het volume uitmaakt, is geconcentreerd in beuk, haagbeuk, donzige eik en manna-es. Elke houtsoort heeft zijn eigen kenmerken, die belangrijk zijn om te kennen bij de verwerking.

 

Vurenhout

Vurenhout is zacht en daardoor gemakkelijk en goed te bewerken. Het constructiehout wordt hoofdzakelijk gebruikt voor dakspanten, meubelen, ramen en deuren. Klankhout, dat door zijn fijne en smalle jaarringen zeer waardevol is, wordt ook gebruikt bij de bouw van violen, gitaren en piano's.

 

Lariks

De lariks is de enige inheemse naaldboom die in de winter zijn naalden verliest. Het hout is daarentegen duurzaam en weerbestendig, en wordt daarom gebruikt voor bruggen, vloeren en buitenbeplating. In het verleden werden uitgeboorde lariksstammen zelfs gebruikt om waterleidingen te maken. Dakspanen van larikshout, die van oudsher de daken van boerderijen in de rustieke Ultenvallei bedekken, maken indruk door hun kwaliteit en gaan meer dan honderd jaar mee.

 

Den

Dennen zijn ongevoelig en koloniseren ook plaatsen waar andere boomsoorten niet voorkomen, bijvoorbeeld droge en rotsachtige plaatsen. Het hout van de den is rijk aan hars, heel duurzaam en ook weerbestendig. Het wordt voornamelijk gebruikt als constructiehout en voor het maken van meubels. Kienspaan, d.w.z. dunne afgesplitste dennenhouten stokjes, worden ook nu nog gebruikt voor het maken van vuur. Vooral boerderijen, die zich geen kaarsen konden veroorloven, gebruikten tot in de 19e eeuw vaak kienspaan als lichtbron.

 

Zirbe

De Alpenden heeft waardevol hout, dat wordt gebruikt voor de vervaardiging van meubels, salonbetimmeringen en voor houtsnijwerk en houtdraaiwerk. Vaak wordt de slaapkamer ingericht met Alpenden, omdat de heilzame werking van dit hout op de mens wetenschappelijk is bewezen. De geur van de Alpenden blijft jarenlang hangen en verjaagt motten uit elke kleerkast.

 

Appelboom

Appelboomhout, wijdverbreid in Zuid-Tirol, is hard en dicht, en is moeilijk te splijten. Appelboomhout is over het algemeen gemakkelijk te bewerken en is ook geschikt voor draaiwerk en houtsnijwerk. Het gebruik ervan is hoofdzakelijk beperkt tot de vervaardiging van kunstvoorwerpen, omdat het ook bijzonder goed kan worden gepolijst. Het wordt ook gebruikt voor exclusieve afzonderlijke meubelstukken. Van oudsher werd appelboomhout wegens zijn hardheid gebruikt bij de bouw van houten machines, bijvoorbeeld voor wijnpersen.

 

Notenhout

Notenhout is een van de meest decoratieve houtsoorten. Het onderscheidt zich vooral van andere gewone houtsoorten door zijn donkerdere kleur en speciale nerf. Het is een harde en relatief zware houtsoort en wordt vaak gebruikt voor houtdraaiwerk.

 

Beuk

De beuk is een van de meest voorkomende loofbomen in Zuid-Tirol. Wegens zijn hardheid wordt het hout vaak gebruikt in de klassieke werktuigbouw. Dit omvat houten speelgoed, handvatten van gereedschap of deegrollers. Bovendien is beukenhout een van de populairste brandhoutsoorten en wordt het ook vandaag nog gebruikt voor het roken van spek.

 

De wol

Schapenwol is enorm veelzijdig. Daar wisten onze grootmoeders en overgrootmoeders  al. Enerzijds houdt de wolvezel je warm en werkt warmteregulerend. Anderzijds kan die binnenin vocht opnemen en tegelijkertijd water afstoten aan de buitenkant. Daarom wordt wol niet alleen gebruikt om te breien of haken, maar ook om te vilten.

 

Wilg

Er zijn wereldwijd ongeveer 450 verschillende wilgensoorten, waaronder enkele in Zuid-Tirol. De term wilg omvat zowel bladverliezende heesters en struiken als bomen en dwergstruiken met een grote verscheidenheid aan kenmerken. In het algemeen zijn wilgen snelgroeiend en betrekkelijk kortlevend. Zij zijn heel plooibaar, licht, taai en vezelig, waardoor ze perfect zijn voor het vlechten. Op deze manier kunnen prachtig manden worden gevormd.

 

Het ganzenei

Ja, dat lees je goed, ganzeneieren zijn ook een materiaal. Aangezien het veel steviger is dan het kippen- of eendenei, is het het meest geschikt om er de prachtigste motieven en spreuken in te laten graveren. Nooit eerder gezien? Dan is het tijd om de kleurrijke geluksbrengers te ontdekken, en niet alleen voor Pasen.

Lees meer Lees minder 

Natuurlijke grondstoffen van de boerderij

Ken je deze grondstof?

Hout

Leuke dingen voor je huis

Wilgen

voor nuttig vlechtwerk

Ganzenei

voor vrolijke berichten

Duurzaam en vol natuur

Jouw ontdekkingsreis

Ontdek hoe de ambachtslieden van de boerderijen in Zuid-Tirool de grondstoffen van de natuur gebruiken voor hun unieke kunstwerken. Zo veelzijdig en creatief dat ze je telkens weer zullen verrassen.