Leren op de boerderij
Verbazingwekkend interessant
Op de boerderijen in Zuid-Tirol is er nog een stukje intacte wereld behouden. Veel dingen worden volgens oude traditie zelf gemaakt en oude kennis wordt doorgegeven. Tijdens een boerderijvakantie kunnen ook gasten veel leren en inzicht krijgen in het boerenleven.
Op de boerderijen in Zuid-Tirol is er nog een stukje intacte wereld behouden. Veel dingen worden volgens oude traditie zelf gemaakt en oude kennis wordt doorgegeven. Tijdens een boerderijvakantie kunnen ook gasten veel leren en inzicht krijgen in het boerenleven.
De kennis van geneeskrachtige planten is een kostbare schat die veel boerinnen van hun moeders en grootmoeders hebben meegekregen. In de boerentuin groeien allerlei kruiden, waarvan de werking alleen aan het licht komt door de kennis van de boerin. Door hun onmiskenbare smaak en hun genezende kracht worden ze in het dagelijks leven op veel manieren gebruikt. Op bijna elke boerderij in Zuid-Tirol worden kruiden geteeld, in de juiste tijd van het jaar verzameld, gedroogd en verwerkt. Op een rondleiding langs de bedden maken de gasten een reis door de wondere wereld van de kruiden en luisteren zij naar de geheimen van de boerin.
Van oudsher wordt op de boerderijen in Zuid-Tirol de melk van de koeien verwerkt. Oorspronkelijk werden er, om de houdbaarheid van het waardevolle basisproduct te verlengen, smakelijke producten van gemaakt, die ook nu nog grote populariteit genieten. Tijdens een vakantie op de boerderij krijg je als gast de gelegenheid om volgens oude traditie boter te karnen en yoghurt of kwark te maken van de verse melk. Groot en klein komen daarnaast van alles aan de weet over het fascinerende melkproces.
Op een boerderijvakantie in een vakantiewoning of kamer kun je veel leren. Bijvoorbeeld over de vele toepassingen van schapenwol tijdens een viltles met de boerin. In het verleden werd de techniek van het vilten gebruikt om van de wol warme kleding te maken. Deze vorm van kunstnijverheid wordt ook vandaag nog op de boerderijen in Zuid-Tirol beoefend en met gasten gedeeld. Vilten is een behendigheid en met veel gevoel voor finesse worden kleine kunstwerkjes van wol gemaakt.