&noscript=1 /> Groenten en fruit recht van de boerderij in Zuid-Tirol Groenten en fruit recht van de boerderij in Zuid-Tirol
 
Vers van de boerderij Vers van de boerderij
Biologische groenten en fruit van eigen bodem

Biologische groenten en fruit van eigen bodem

Van traditionele appelboerderij tot biologisch paradijs in Meran.

Veel werk, nog meer passie en frisse ideeën: wat ooit een klassieke appelboerderij was, is nu een bio-paradijs voor vers fruit en groenten in Meran.

Leestijd: 9 Minuten

Eerst waren er alleen appels
Wat begon met appels, groeide langzaam uit tot veel meer. Vandaag is de Valentinhof, net buiten Meran, een biologische boerderij met een rijk aanbod aan pit- en steenvruchten, bessen, groenten en kruiden. Elke week komen er zo’n honderd vaste klanten langs, op zoek naar verse seizoensproducten van eigen bodem.

Waar passie en vernieuwing samenkomen

In de zomer begint de werkdag van Lukas Unterhofer nog vóór zonsopgang – vaak al om vijf uur ’s ochtends. Later op de dag wordt het simpelweg te heet op het veld. Samen met drie medewerkers wiedt hij onkruid, geeft water, mulcht, oogst – en nog veel meer. Enkele uren later liggen de vers geplukte blauwe bessen, abrikozen en kersen al in de moderne boerderijwinkel. Lukas heeft bewust geïnvesteerd in directe verkoop. Hij weet hoe belangrijk het is om zijn producten goed te presenteren en open te communiceren met zijn klanten.

Hoe het allemaal begon

De Valentinhof is al generaties lang in familiebezit. In 1996 schakelde Lukas’ oom over op biologische landbouw. Lukas hielp al mee als tiener, leerde de praktijk van dichtbij kennen en breidde na zijn landbouwopleiding de teelt uit met groenten en bessen. Zijn doel? Meer variatie op het erf én rechtstreeks contact met de mensen die het eten. In 2016 opende hij de nieuwe boerderijwinkel. Sindsdien dragen de producten van de Valentinhof niet alleen het biologische keurmerk, maar ook het kwaliteitslabel „Roter Hahn”.

De boerderijwinkel

De boerderijwinkel is het hele jaar door open en biedt uitsluitend groenten en fruit van eigen teelt. Om het aanbod wat breder te maken, werkt Lukas samen met andere biologische boeren uit de omgeving. Van hen neemt hij sappen, confituren en honing af – zorgvuldig geselecteerd en perfect passend bij zijn filosofie.

De boerderij ligt dicht bij de stad, maar net buiten de gebaande paden. Toch komen de mensen graag, omdat ze weten dat ze hier écht verse producten vinden – geoogst met de hand, op het juiste moment.

Voor Lukas is het contact met zijn klanten een essentieel onderdeel van zijn werk:
„Door met mensen te praten, hoor ik wat zij waarderen – en wat ik beter kan doen. Zo weet ik precies welke tomaten of komkommers ik volgend seizoen weer moet zaaien.”

De waarde van directe verkoop

Dankzij de directe verkoop kan Lukas zijn groenten en fruit aanbieden op het moment dat ze perfect rijp zijn – en dat proef je. Alles wordt dagelijks vers geoogst en slechts enkele dagen bewaard in een eigen koelcel op het erf. Doordat er geen lange transporttrajecten zijn, kan Lukas ook gevoelige rassen telen die in de supermarkt nooit zouden overleven, maar juist uitblinken in smaak en kwaliteit. Klanten waarderen deze korte keten enorm. Ze willen weten waar hun voedsel groeit, en accepteren graag dat het aanbod mee verandert met de seizoenen. Niet alles is altijd beschikbaar – maar wat er is, is vers, lokaal en met zorg geteeld.

Het directe contact met mijn klanten is voor mij essentieel. Zo hoor ik wat goed werkt – en wat beter kan.

Lukas Unterhofer

Duurzaamheid als vanzelfsprekendheid

Biologisch werken betekent op de Valentinhof vooral: met de handen in de aarde. Omdat er geen herbiciden worden gebruikt, wordt er veel gewied – en dat gebeurt gewoon met de hand. Dankzij teelt in gemengde gewassen is er bovendien volop biodiversiteit: het krioelt op het erf van nuttige insecten. „We combineren oude kennis met nieuwe technieken. Op de Valentinhof gaan traditie en vernieuwing moeiteloos samen,“ legt Lukas uit. Een mooi voorbeeld daarvan zijn de onkruidfolies die hij gebruikt: die zijn niet van plastic, maar gemaakt van biologisch afbreekbaar maïszetmeel. Het motto ‘oud én nieuw’ zie je ook terug in wat er groeit. Lukas houdt ervan om te experimenteren met nieuwe rassen, maar blijft ook gehecht aan traditionele smaken. Daarom vind je op het erf ook zeldzamere appelrassen zoals Elstar of Boskoop – bijna vergeten, maar nog altijd geliefd.

Duurzaamheid houdt voor Lukas niet op bij het telen. Ook zijn klanten doet hij een vriendelijk maar duidelijk verzoek:
„Ik vraag hen om eigen verpakkingen mee te brengen. Veel vaste klanten doen dat al – zo vermijden we afval en maken we samen echt een verschil."

Altijd ruimte voor nieuwe ideeën

Stilstand is niets voor Lukas. Elk seizoen brengt nieuwe plannen met zich mee – en de Valentinhof groeit daarin mee. In de winter van 2023 breidde hij samen met zijn moeder het boerderijcafé uit met iets bijzonders: een verwarmde kas die werd omgetoverd tot WinterCafé. Een sfeervolle plek waar je kunt genieten van huisgemaakte taarten en een goede kop koffie, omringd door kleuren, geuren en creatieve accenten die met de seizoenen veranderen. In 2025 volgde een nieuwe mijlpaal: een open paardenstal met professionele rijbak.