&noscript=1 /> Gilfenklamm bij Sterzing - Zuid-Tirol Gilfenklamm bij Sterzing - Zuid-Tirol
 
Gilfenklamm: de enige marmerkloof van Europa
Gilfenklamm: de enige marmerkloof van Europa

Bestemming

Gilfenklamm

Gilfenklamm: de enige marmerkloof van Europa

Zelfs angstige mensen kunnen zich in de Gilfenklamm bij Sterzing wagen via de nieuw aangelegde looproutes: een bijzonder indrukwekkende ervaring in de rotsachtige kloof bij de bruisende watermassa's.

Bij de ingang van het Ratschingsdal, bij het gehucht Stange, heeft de oerkracht van het water zich in miljoenen jaren 15 meter diep in de rots gegraven. Tegenwoordig is deze kloof, de Gilfenklamm, een beschermd natuurmonument.

De Ratschingsbeek raast hier tussen torenhoge rotswanden en wit marmer met een verval van over 175 hoogtemeters, tot hij uiteindelijk als een waterval over verschillende trappen naar beneden dondert en uitmondt in de Ridnaunbeek. Bezoekers kunnen het natuurlijke schouwspel van de Gilfenklamm van dichtbij bekijken op een goed beveiligd pad dat over trappen en smalle bruggetjes naar het hart van de kloof leidt. Een wandeling voor het hele gezin.

Tussen levenselixer en elementaire kracht

De stroom raast door de woeste kloof. Het water spat tegen de rotswanden, die niet zo wit zijn als je van licht marmer zou verwachten - mossen en korstmossen hebben de steen groen en zwart gekleurd. Alleen de stenen in de beekbedding schijnen helder. Hier kunnen de kleintjes rondspetteren en dammetjes bouwen, terwijl hun ouders zich opladen in de haastige omgeving. Het pad is vooral populair in de zomermaanden; het water en de rotsen zorgen hier altijd voor verkoeling. Niet voor niets wordt de Gilfenklamm beschouwd als een van de mooiste toegankelijke kloven in de Alpen. Vooral in de vroege zomer, als de sneeuw op de bergen smelt en de beek meer water voert dan het hele jaar, is de 15 meter hoge waterval een gezicht dat je misschien wel even vergeet te ademen.

Gilfenklamm: de enige marmerkloof van Europa

Een pad tussen rotsen

Het eerste beveiligde wandelpad met trappen en bruggen werd in 1896 aangelegd door de Oostenrijkse Alpenclub. In die tijd heette de indrukwekkende Gilfenklamm-kloof "Kaiser-Franz-Josef-Klamm", wat nog steeds herdacht wordt door een plaquette langs het pad.

Even toen trok de kloof duizenden bezoekers. In 1961 werd het pad hersteld. Het zuivere en witte marmer rond Ratschings werd in de oudheid bijzonder gewaardeerd. Zelfs in de Romeinse tijd werd dit marmer gebruikt, en het werd zelfs verwerkt in de steunmuren van de weg in het Ridnaundal. Niet alleen in de gotische parochiekerk van Sterzing, maar ook in de hofkerk van Innsbruck en in paleis Schönbrunn in Wenen vindt men bouwelementen van dit marmer, en ook de beeldhouwers van sommige monumenten in Wenen gaven de voorkeur aan dit materiaal.

In het Zuid-Tiroolse Museum voor Archeologie in Bozen is de beroemde Mithrassteen uit Sterzing te zien, een Romeins reliëf gemaakt van het marmer van de Gilfenklamm-kloof, dat de zonnegod Mithras en de oerstier voorstelt. Je kunt een exemplaar bewonderen op de binnenplaats van het gemeentehuis van Sterzing.

Op avontuur

De naam "Gilf" is verwant aan het woord "golf" en komt van het Griekse "colpos", wat baai, boezem, holte of bocht betekent. Je kunt de Gilfenklamm bereiken via een pad langs de Jaufenbach in Stange. Het duurt ongeveer een uur om omhoog te wandelen en drie kwartier om naar beneden te lopen.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen bij de Gilfenklamm
25 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Schoater flower flower
Fam. Braunhofer  | Ratschings  (Eisacktal)
Boerderij met biologische landbouw, Veeteelt
Producten van de boerderij: eieren, verse groenten van het seizoen, vers fruit naargelang het seizoen ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 0,4 km
Positie op de kaart
App. v.a. 60€ per nacht
Nestlhof flower flower flower
Fam. Nestl   | Sterzing  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren, kruiden ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven
Afstand 0,9 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(1 beoordeling)
online te boeken
App. v.a. 100€ per nacht
Häuslerhof flower flower flower
Fam. Häusler  | Ratschings  (Eisacktal)
Veeteelt
Producten van de boerderij: spek
Afstand 1,0 km
Positie op de kaart
App. v.a. 60€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Gilfenklamm

Verdere informatie

Contacts
Racines Tourism
Via Giovo 1
39040 Ratschings/Racines
Open
Operation Schedules
Jan
Feb
Mar
Apr
May
Jun
Jul
Aug
Sep
Oct
Nov
Dec
General description

Cutting through pure white marble, which used to be coveted by stonemasons from all over the world and which shimmers here in every conceivable shade of green, the otherwise peaceful Ratschinger Bach stream becomes a raging torrent. By going down steep steps and over narrow bridges, you can get right down to the heart of the gorge, where a breathtaking natural scene awaits. The lower entrance to the Gilfenklamm gorge is in Stange/Stanghe, from where you walk along a level hiking trail to the entrance to the gorge, where the trail begins to climb gradually over bridges and along well-secured trails. Storming and raging, the wild waters of the Ratschinger stream tumble over numerous waterfalls, forcing themselves through narrow chasms between the steep cliff walls, which ensure that at the lowest, most impressive point - the so-called "church" - even the most dazzling sunshine is dimmed. Going from one bridge to another and up and down steps, you finally reach the end of the gorge. If you take your time, have good shoes and a camera, this hike is a memorable experience for all the family.

Public transport
Linienbus 319 Sterzing/Vipiteno - Ratschings/Racines
Linenbus 312  Sterzing - Ridnaun/Ridanna (until Stange)