&noscript=1 /> Geisler-toppen in het Villnöss-dal - Zuid-Tirol Geisler-toppen in het Villnöss-dal - Zuid-Tirol
 
Zonsopgang op de Peitlerkofel: de hemel staat in brand
Zonsopgang op de Peitlerkofel: de hemel staat in brand

Bestemming

Zonsopgang op de Peitler

Zonsopgang op de Peitlerkofel: de hemel staat in brand

Een zonsopgang meemaken op een bergtop is indrukwekkend. Vooral op de Peitlerkofel, een van de mooiste bergen met uitzicht in de Dolomieten.

Het imposante rotsmassief van de Peitlerkofel rijst brutaal de hemel in boven de kam van het Lüsental. Met 2.875 meter is het de hoogste berg van de Peitlerkofelgroep midden in het natuurpark Puez-Geisler. Bergliefhebbers en natuurliefhebbers mogen een klim over de zuidkant van de berg niet missen. Een nachtelijke wandeling om de zonsopgang op de Peitlerkofel te bewonderen is bijzonder indrukwekkend.

Op de top - dicht bij de zon

Wanneer je 's nachts wandelt voor de zonsopgang, beleef je de tocht op een heel andere manier dan overdag. Geen mens te zien, absolute stilte. Als je de top bereikt, begint de lucht aan de horizon al licht roze te kleuren. Het duurt niet lang of het wordt geel, even later rood of oranje, tot het op een gegeven moment lijkt te gloeien. Nu is het zover: de zon komt op aan de hemel en baadt de natuur in zacht licht. De hemel brandt boven de Zillertaler Alpen, de Marmolata, de Kreuzkofel en de hele keten van andere Dolomietenbergen. Maar de zonsopgang op de Peitlerkofel is niet alleen bij zeer helder weer een indrukwekkend schouwspel: ook wolkenspelen toveren bij zonsopgang op de Peitlerkofel voortdurend wisselende beelden en kleurpatronen aan de hemel. Ten laatste wanneer je de warmte van de eerste zonnestralen begint te voelen, zijn zelfs de inspannende klim en het vroege opstaan vergeten. Hier voel je je bijzonder dicht bij de hemel.

Zonsopgang op de Peitlerkofel: de hemel staat in brand

Veeleisende bergwandeling

Alle bergwandelaars die kiezen voor een zonsopgangswandeling op de Peitlerkofel moeten beschikken over uithoudingsvermogen en de nodige bergervaring. In totaal leg je 1.050 hoogtemeters af. Voor de beklimming moet je ongeveer tweeënhalf uur uittrekken.

Het beginpunt van de bergtocht is de Würzjoch op iets meer dan 2.000 meter. Die is te bereiken via St. Martin in Thurn, Lüsen of via het Villnößtal.

Het pad, dat aanvankelijk nog in de diepste duisternis is gehuld en alleen door hoofdlampen wordt verlicht, voert aanvankelijk door bossen en over weilanden. Het wordt steeds smaller naarmate je dichter bij de rotswand komt. Door een lange kloof langs een beekje en over een pad dat steeds steiler wordt, bereik je uiteindelijk de Peitlerscharte op 2.357 meter. Vanaf hier wordt het terrein alpiner en in het zadel tussen de Großer en Kleiner Peitlerkofel beginnen de laatste 100 hoogtemeters langs de gezekerde beklimming met nieuwe staalkabels. Voor deze luchtige passages moet je vrij zijn van duizeligheid, stevig in je schoenen staan en moet je een klimgordel omdoen.

Nog een ommetje

Het is moeilijk te zeggen of de zonsopgangen op de Peitlerkofel mooier zijn in de zomer als de lucht helder is of in de herfst als de wolken het kleurenspel nog indrukwekkender maken. In de zomer moet je nog veel vroeger opstaan om er op tijd te zijn, maar je wordt beloond met de pracht van de bloesems die elk jaar kort na het smelten van de sneeuw de beroemde Peitler-weiden bedekken.

Voor de afdaling moet je rekenen op anderhalf uur, maar als je nog een paar hoogtemeters wilt maken, kun je kiezen voor een omweg naar de Kleine Peitlerkofel. Het is in ongeveer een kwartier te bereiken vanaf het zadel en van daaruit kun je achteruitkijken naar de top van de Peitlerkofel. Vanaf de Peitlerscharte kan de tocht ook naar links worden voortgezet met de rondwandeling om de Peitlerkofel, die ook eindigt op het Würzjoch.

Lees meer Lees minder
Boerderij zoeken
Boerderijen in de omgeving van de Peitlerkofel
29 boerderij gevonden gevonden boerderijen
Tulperhof flower flower
Fam. Devall  | St. Martin in Thurn
Veeteelt
ontbijt
Producten van de boerderij: melk, eieren
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Stalbezoek, Hooien meebeleven
Afstand 3,4 km
Positie op de kaart
4,0
"Goed"
(6 beoordeling)
Kamer v.a. 80€ per nacht
Canalhof
Fam. Chizzali  | Enneberg
Veeteelt
ontbijt
Producthoek: melk, eieren, honing ...
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Meewerken in de stal, Stalbezoek ...
Afstand 3,5 km
Positie op de kaart
5,0
"Zeer goed"
(7 beoordeling)
online te boeken
App. v.a. 115€ per nacht
Colmesanhof flower flower
Fam. Clara  | St. Martin in Thurn
Veeteelt
Producten van de boerderij: melk, eieren
Agrarische aanbiedingen: Dagelijks leven op de boerderij meemaken, Hooien meebeleven, Boerenambacht op de boerderij
Afstand 4,0 km
Positie op de kaart
App. v.a. 62€ per nacht
Meer resultaten laden
Je zoekresultaat

Peitlerkofel

Verdere informatie

Contacts
Tourist Office San Vigilio/San Martin – Dolomites
Str. Tor 18/C
39030 San Martin Dolomites
Open
General description

From Passo delle Erbe, this hike along trail 8a runs though stunning pastures. At the foot of the north face of Sasso Putia, turn right at the fork and take trail no. 4 to the Forcella di Pütia pass. At Forcella di Pütia, turn left onto the marked trail to get to the pass between the main and the secondary peak.

description to arrive at destination

Take Bressanone North - Val Pusteria highway exit, continue via San Lorenzo, into Val Badia to San Martin de Tor, continue via Antermoia to Passo delle Erbe.