brood en banket
Zuid-Tiroolse Zelten (kerstkoekjes)
Zelten (kerstkoekjes)
Voor de boeren was lange tijd het vruchtenbrood Zelten de enige luxe in de kerstperiode. Het werd volgens traditie altijd gemaakt op Sint-Thomasdag.
					
				
				
				
				
	
	 
	
							Maria Ganthaler
						
						
							Boerin van de Pflanzerhof
						
					
					
			
			
							Ingrediënten
						
						
								
								ca. 30 stuks
							
							
								
								40 MIN.
							
						- 
											1 kgnoten, grof gehakt
- 
											1 kgsultanarozijnen of gedroogde druiven
- 
											1 kggedroogde vijgen, fijngehakt
- 
											150 gsuiker
- 
											2citroenen
- 
											2sinaasappels
- 
											2 tlanijs
- 
											2 tlkarwijzaad
- 
											1 tlkaneelpoeder
- 
											1/2 tlkruidnagelpoeder
- 
											1 snufjezout
- 
											500 mlglühwein
												150
												
													g
												
											
											
												tarwebloem
											
										
												100
												
													g
												
											
											
												roggemeel
											
										
												25
												
													g
												
											
											
												droge gist
											
										
												1
												
													snufje
												
											
											
												zout
											
										
												1
												
													el
												
											
											
												olie
											
										
												notenhelften
											
										
												amandelen
											
										
												cocktailkersen
											
										
												suikerwater om mee te bestrijken
											
										Bereiding - Zuid-Tiroolse Zelten (kerstkoekjes)
						- 
										 1.
												
											StapDe avond tevoren alle ingrediënten voorbereiden, glühwein erover gieten en goed kneden. Afdekken en een nacht op een koele plaats laten rijzen. 1.
												
											StapDe avond tevoren alle ingrediënten voorbereiden, glühwein erover gieten en goed kneden. Afdekken en een nacht op een koele plaats laten rijzen.
- 
										 2.
												
											StapDe volgende dag het brooddeeg maken: alle ingrediënten goed vermengen en er een deeg van maken, daarna kort laten rijzen. 2.
												
											StapDe volgende dag het brooddeeg maken: alle ingrediënten goed vermengen en er een deeg van maken, daarna kort laten rijzen.
- 
										 3.
												
											StapHet brooddeeg bij het gemarineerde fruit voegen en goed doorkneden. De Zelten vormen en voor het bakken met suikerwater bestrijken. Bak de Zelten op ca. 175° gedurende 40 minuten. 3.
												
											StapHet brooddeeg bij het gemarineerde fruit voegen en goed doorkneden. De Zelten vormen en voor het bakken met suikerwater bestrijken. Bak de Zelten op ca. 175° gedurende 40 minuten.
- 
										 4.
												
											StapNa het bakken nogmaals met suikerwater bestrijken en versieren met walnoothelften, amandelpitten of cocktailkersen. 4.
												
											StapNa het bakken nogmaals met suikerwater bestrijken en versieren met walnoothelften, amandelpitten of cocktailkersen.
- 
										 5.
												
											StapDe Zelten goed laten afkoelen (ongeveer 24 uur) en in huishoudfolie wikkelen. Minstens een week laten trekken! 5.
												
											StapDe Zelten goed laten afkoelen (ongeveer 24 uur) en in huishoudfolie wikkelen. Minstens een week laten trekken!
- 
								Veel succes
 
	 
				 
	 
	 
  
  
  
  
  
	 
	