Kwaliteitsproducten van de boer
Zonder additieven
Producten van het merk "Roter Hahn" zijn voornamelijk natuurlijke producten die geen kunstmatige smaken, kleuren, smaakversterkers en synthetische conserveermiddelen vereisen. Waarom slagen zij in wat de industrie vaak niet lukt?
Producten van het merk "Roter Hahn" zijn voornamelijk natuurlijke producten die geen kunstmatige smaken, kleuren, smaakversterkers en synthetische conserveermiddelen vereisen. Waarom slagen zij in wat de industrie vaak niet lukt?
Voor de ontvangst van het keurzegel "Roter Hahn" is het gebruik van additieven en hulpstoffen precies geregeld. Grondstoffen en hulpstoffen moeten vrij zijn van genetisch gemodificeerde micro-organismen. Alleen speciale voorzichtige processen worden gebruikt voor conservering. Kunstmatige aroma's en kleurstoffen zijn niet toegestaan. Roter Hahn-producten bevatten daarom alleen wat de natuur biedt. Hierachter steekt veel kennis over verwerkingsmethoden dicht bij de natuur en een diepe overtuiging dat voedsel niet alleen veilig en smakelijk moet zijn, maar ook eerlijk en onvervalst.
Goede dingen hebben tijd nodig.
Om bepaalde smaken in een product te laten ontwikkelen, moet men voldoende tijd plannen voor de rijping. Omdat bekend is dat tijd geld kost, zijn er manieren om dit proces te verkorten door kunstmatige smaken toe te voegen. Dat is echter geen optie voor de directe handelaars van Roter Hahn. Ze geven hun producten zoals kaas, worstjes of spek alle tijd die nodig is om tijdens de rijping de gewenste aroma's te ontvouwen. Maar niet alleen smaken hebben tijd nodig, ook het bereiken van een bepaalde consistentie en houdbaarheid vereist geduld. Als brooddeeg bijvoorbeeld enkele uren of beter een paar dagen kan rijzen, zijn er geen toevoegingen nodig, opdat het brood intens van smaak en lang houdbaar is. Een roggebrood van Roter Hahn wordt bijvoorbeeld gemaakt met slechts drie ingrediënten: roggemeel, water en zout en vooral: het smaakt heerlijk.
Geplukte, hoogwaardige grondstoffen
De boeren van het keurmerk "Roter Hahn" vertrouwen uitsluitend op geplukte vruchten voor de productie van sappen. Dit is wel intensiever en duurder, maar er ontstaat een sap dat de zo waardevolle pulp kan behouden en heerlijk fruitig en puur smaakt. Dus in Roter Hahn-appelsap zit met de hand geplukt fruit en verder niets. Als men voor de productie van appelsap bijvoorbeeld het zogenaamde gevallen fruit gebruikt (d.w.z. fruit dat al van de boom op de grond is gevallen en waarin de eerste rottingsprocessen al begonnen zijn), moet men talloze trucs gebruiken bij de verwerking, zodat de rotte aroma's in het sap niet langer merkbaar zijn.
Zorg in detail
Wie extreem hygiënisch werkt, kan afzien van de toevoeging van synthetische conserveermiddelen, in tegenstelling tot iemand bij wie snel de verwerking vooral snel moet gaan. Bij de productie van spek slagen de boeren er bijvoorbeeld in om het wijdverspreide nitrietpekelzout volledig weg te laten. Om dit te doen besteden ze veel aandacht aan de naleving van bepaalde temperaturen en doen ze meer moeite tijdens het natuurlijk zoutproces. Bij het conserveren van fruitspreads kunnen ook kunstmatige conserveermiddelen zoals bv. kaliumsorbaat worden uitgesloten. Om dit te doen moeten de Roter Hahn-producenten echter heel schoon werken en de spreads warm genoeg in de steriele bokalen gieten.
Continu vers produceren
Voor sommige producten wordt, ondanks alle inspanningen, de houdbaarheid verkort, zodra kunstmatige conserveringsmiddelen worden weggelaten. In dergelijke gevallen sluiten onze directe handelaars echter geen compromissen en produceren wegens de verkorte houdbaarheid gewoon vaker kleinere hoeveelheden. Een langer houdbare fruityoghurt zou bijvoorbeeld gemakkelijker op de markt te brengen zijn. Maar als dit zou betekenen dat hiervoor additieven met synthetische ingrediënten moeten worden gebruikt, dan zien onze boeren daarvan af. En dat uit overtuiging!
Zoek boerderij
Kwaliteitsproducten van de boer
- Freilandeier
- Fruchtsirup
- Fruchtaufstriche
- Wein
- Fruchtsäfte
- Wein
- Fruchtsäfte
- JPK Rosé
- Fruchtaufstriche
- Fruchtsäfte
- Käse & Milchprodukte
- Fruchtsäfte
- Wein
- Cider
- Trockenobst