
Een knoedel voor elk seizoen
In Zuid-Tirol hebben we veel knoedelvarianten. Afhankelijk van het seizoen vindt een ander ingrediënt zijn plaats.
Knoedels worden in Zuid-Tirol op de meest uiteenlopende manieren bereid. Afhankelijk van het seizoen vindt een ander ingrediënt zijn plaats.
Wist je dat de knoedel al in de 12e eeuw in Zuid-Tirol op het menu stond? Fresco's in de kasteelkapel van Hocheppan tonen Maria in het kraambed, hoe ze aan een kooktafel staat en een knoedel eet.
Zout of zoet: vandaag de dag zijn knoedels een culinair cultureel goed in Zuid-Tirol en een integraal onderdeel van de landelijke keuken. Ze zijn te vinden als hoofdgerecht, in de soep, bij een salade of als bijgerecht. Op het eerste gezicht zijn knoedelrecepten eenvoudig. Je moet je hierdoor echter niet laten misleiden. Het vergt oefening en handigheid om ervoor te zorgen dat de knoedel perfect gevormd en luchtig op het bord belandt. Vier van onze boeren vertellen je welke knoedel het beste is voor welk seizoen. Met een recept, natuurlijk.
Lenterecept: Brandnetelknoedels
In het voorjaar is de brandnetelknoedel erg populair. Het wilde kruid smaakt naar spinazie en groeit in het wild in Zuid-Tirol. Er zijn geen gevaarlijke mogelijkheden tot verwarring. Als je het nog zeker wilt weten: alles wat niet brandt, is geen brandnetel. Pluk alleen de bovenste, jonge bladeren, bij voorkeur met handschoenen aan.
-
125 mlmelk
-
40 gboter
-
1 mespuntnootmuskaat
-
2 elbloem
- Verder:
-
40 gparmezaanse kaas, geraspt
-
60 ggesmolten boter
-
1.
StapBevochtig het brood met melk. -
2.
StapWas en blancheer de brandnetels, duw het vocht eruit, hak ze fijn en meng ze vervolgens met het brood. -
3.
StapSnipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter. Voeg ze dan met de eieren toe aan het brood. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en kneed alles goed door elkaar. -
4.
StapVoeg tot slot de bloem toe en vorm kleine knoedels van het deeg. -
5.
StapKook de knoedels ca. 10 minuten in water met zout. -
6.
StapBestrooi ze met Parmezaanse kaas en giet er voor het serveren gesmolten boter over. -
Veel succes

Zomers recept: abrikozenknoedels
In de zomer is de tijd rijp voor een zoete lekkernij: abrikozenknoedels. Ze worden geserveerd als zoet hoofdgerecht of als dessert. Bekleed met kruimels en suiker aan de buitenkant, onthullen ze pas hun ware kern als ze met een vork worden gedeeld: de fruitige abrikoos. De beste abrikozen voor deze zoete knoedel komen trouwens uit Vinschgau.
-
300 ggekookte, gezeefde kruimige aardappelen
-
45 gtarwegriesmeel
-
35 gaardappelzetmeel
-
1eierdooier
-
20 gboter
-
8abrikozen
-
1.
StapDe aardappelen koken en daarna door de aardappelpers drukken. De geperste aardappelen over het werkblad uitsmeren en laten afkoelen. -
2.
StapDe boter smelten en met griesmeel, aardappelzetmeel en eigeel bij de geperste aardappelen doen en er een glad deeg van maken. -
3.
StapDe abrikoos in het aardappeldeeg rollen zodat er een gelijkmatige laag van ca. 1,5 cm ontstaat die de hele abrikoos omhult. -
4.
StapHet water licht zouten, aan de kook brengen en de abrikozenknoedels ca. 15-20 min in het ziedende (niet kokende) water laten zwemmen. -
5.
StapVoor het bereiden van de boterkruimel de boter laten smelten en kaneel, suiker en broodkruim erdoor roeren en licht aanbakken. -
6.
StapAby przygotować zasmażkę, należy rozpuścić masło i dodać do niego cynamon, cukier i bułkę tarą. Całość lekko podsmażyć. -
Veel succes

Herfstrecept: Rohnenknoedels
In de herfst zijn de bieten rijp. Deze groeien ondergronds en worden in Zuid-Tirol Rohnen genoemd. Rijk aan vitamine B, kalium, ijzer en foliumzuur leveren ze waardevolle ingrediënten en geven ze de knoedels hun intense kleur. Tip: Om de sterke kleur te behouden, stoom je de knoedels.
-
50 gprei
-
300 ggorgonzola
-
50 gmascarpone
-
150 mlslagroom
-
500 gzout, peper
-
een beetje fijngesneden peterselie
-
2eieren
-
zout, peper
-
karwijzaad
-
2 elbloem
-
zachte kaas
-
1.
StapKook de bieten gaar en pureer ze. -
2.
StapSnijd de ui en de prei klein en bak ze kort. Verwarm de melk (lauwwarm). -
3.
StapMeng de rode bietenpuree, ui, prei en lauwwarme melk met het oude wittebrood, de peterselie en de eieren. Breng op smaak met zout, peper en karwijzaad. Bestuif de massa met een beetje bloem en laat rusten. -
4.
StapVorm de knoedels en doe in het midden van elke knoedel een stukje zachte kaas (zo groot als een suikerklontje). Vouw de knoedels dicht. -
5.
StapFruit ondertussen de prei in de hete olie, voeg de gorgonzola en de mascarpone toe en laat smelten. Doe de slagroom erbij en laat de saus nog even doorkoken. Laat kort afkoelen en pureer de saus glad. -
6.
StapServeer de knoedels met de gorgonzolasaus. -
Veel succes

Winterrecept: Speknoedels
Spekknoedels zijn de onbetwiste klassieker van de Zuid-Tiroolse keuken en worden in twee verschillende variaties geserveerd. Op koude winterdagen smaken ze bijzonder goed in een warme soep. Als alternatief past een koolsalade er heel goed bij. Wees voorzichtig: Snijd de knoedels nooit met een mes. Dat wordt beschouwd als een belediging, ze horen immers lekker zacht en luchtig te zijn.
-
1 kgoud wittebrood
-
200 gspek
-
1 bosjeverse bieslook
-
750 mlmelk
-
olijfolie
-
zout
-
2 eltarwebloem
-
8eieren
-
1.
StapSnijd het brood in dobbelsteentjes, doe ze in een kom en verdeel het kleingesneden spek erover. -
2.
StapSnijd de bieslook fijn en strooi deze eroverheen. -
3.
StapMeng de melk, eieren en zout door elkaar, voeg dit aan het broodmengsel toe en kneed alles goed door elkaar. -
4.
StapVoeg vervolgens 2 el tarwebloem toe en kneed alles nogmaals goed door elkaar. -
5.
StapLaat het mengsel 15 minuten rusten. Vorm hiervan met natte handen ronde knoedels. -
6.
StapStoom de knoedels in 15 - 20 minuten gaar. -
7.
StapServeer de spekknoedels in hete runderbouillon, met een groene salade of een koolsalade. -
Veel succes
