Kwaliteitsproducten van de boer
Ervaringsgenot
Het bijzondere van landbouwproducten in vergelijking met industriële, gestandaardiseerde goederen is de hogere verscheidenheid aan smaken. Hoe meer je met het onderwerp smaak omgaat, hoe intensiever je de wereld van lokale geneugten kunt ervaren. Maar één ding tegelijk. Wat is smaak eigenlijk?
Het bijzondere van landbouwproducten in vergelijking met industriële, gestandaardiseerde goederen is de hogere verscheidenheid aan smaken. Hoe meer je met het onderwerp smaak omgaat, hoe intensiever je de wereld van lokale geneugten kunt ervaren. Maar één ding tegelijk. Wat is smaak eigenlijk?
Strikt genomen verwijst smaak naar de basissmaken zoet, zuur, zout, bitter – en ook umami (= pittig, hartig), die we op de tong en in de mond proeven. "Het smaakt" betekent de totaliteit van zintuiglijke indrukken. Eten is het samenspel van smaken, ruiken, aanraken, zien, horen en de waarneming van pittigheid en temperatuur.
Het oog eet mee
Het eerste contact met een etenswaar verloopt door het oog. Het gezegde "Het oog eet mee!" onderstreept het belang van het zien bij het eten. Als je een natuurlijk troebel appelsap van de boer proeft, houd dan eerst het glas tegen het licht en observeer de verschillende troebelige stoffen in de gloed van de zonnestralen. Deze droesem maakt het sap bijzonder waardevol op het vlak van voedingsstoffen en vitaminen. Ook qua smaak verschilt het van geklaard industrieel sap.
Geur
Het tweede contact met een etenswaar gaat door de neus. Elk geurig object geeft kleine moleculen af in de lucht die in de lucht zweven. Door het hoge alcoholgehalte kan men bijvoorbeeld bij destillaten vele geurnoten via de neus herkennen. Probeer de variëteit van een boerendistillaat met gesloten ogen te herkennen. Hoe ruikt een hoogwaardige Zuid-Tiroolse abrikozenbrandewijn? Herken je de verse abrikoos? Bespeur je ook een vleugje amandel of citrus in het aroma? Afhankelijk van de variëteit, locatie of mate van rijpheid van het fruit, is het aroma anders.
Goede smaak
Het derde contact met een voedsel gaat door de mond. Op de tong zitten talloze zintuiglijke cellen. Met behulp van receptoren kunnen deze de in speeksel opgeloste smaken herkennen. Over het algemeen proeven we op de tong en in de hele mond de vijf basissmaken zoet, zout, zuur, bitter en umami. Dankzij de neus nemen we in de mond echter talloze nuances waar. Leg een flinterdun plakje spek van de boerderij op je tong en probeer te zien wat je herkent met je neus dicht. Herhaal hetzelfde met open neus. Merk je het zout op je tong en het rookaroma dat de hele mondholte vult?
Met veel intuïtie
Ook het vierde contact met een etenswaar speelt zich af in de mond. Hier is de tastzin bij betrokken. Lippen, tong en tanden helpen je om de consistentie van producten correct te classificeren. Hoe ervaar je bijvoorbeeld een gedroogde appelring? Moet je er meermaals op bijten of barst hij bij de eerste hap?
Kwaliteitshoeveproducten zijn een echte smaakbeleving. Concentreer je op je vier zintuigen (zicht, geur, smaak en tast) en je zult de verscheidenheid aan smaken achter de Roter Hahn-producten herkennen. Veel plezier met ontdekken en genieten.
Smaakbeleving
De vier betrokken zintuigen
Zoek boerderij
Kwaliteitsproducten van de boer
- Freilandeier
- Käse & Milchprodukte
- Freilandeier
- Wein
- Destillate
- Grappa zweigelt
- Brot, Nudeln & Getreide
- Käse & Milchprodukte
- Cider
- Käse & Milchprodukte