&noscript=1 /> Landelijke diversiteit in Zuid-Tirol
 

In het spoor van de producten

In het spoor van de producten


In het spoor van de producten

Kwaliteitsproducten

Kwaliteitsproducten

Landelijke diversiteit

Landelijke diversiteit

De landbouw speelt een heel bijzondere rol in Zuid-Tirol. Het gunstige klimaat aan de zuidkant van de Alpen en de teelt op verschillende hoogtes zorgen voor een grote verscheidenheid aan producten. Maar er zijn andere redenen voor het brede aanbod Roter Hahn-producten.

De landbouw speelt een heel bijzondere rol in Zuid-Tirol. Het gunstige klimaat aan de zuidkant van de Alpen en de teelt op verschillende hoogtes zorgen voor een grote verscheidenheid aan producten. Maar er zijn andere redenen voor het brede aanbod Roter Hahn-producten.

Kleine boerderijstructuren van het dal tot de berg

 

Het bijzondere in Zuid-Tirol is de kleinschalige landbouw. De bergboeren met veeteelt hebben gemiddeld slechts 9,6 ha oppervlakte en de fruit- en wijnbouwers in de vallei slechts 2,5 ha. Daarom draait alles om kwaliteit en dierenwelzijn. De zo natuurlijk mogelijke productie heeft een hoge prioriteit. Maar de geografische verschillen in Zuid-Tirol zorgen ook voor een bijzondere diversiteit: in het dal op 200 m of hoog op de berg op een hoogte tot 1900 m maken familiebedrijven gebruik van de klimatologische mogelijkheden voor hun producten.

 

De hoogte maakt het verschil

 

De directe handelaars van het keurmerk "Roter Hahn" passen zich aan aan de geografische omstandigheden van Zuid-Tirol. Op grote hoogte kweken ze vruchten om hun zeer speciaal aroma te ontwikkelen, zoals de bekende "Vinschger abrikoos". In koude gebieden zijn er koudebestendige planten, zoals duindoorn of appelbes. De hoogte boven duizend meter zorgt ook voor het intense aroma van de kruiden die de directe handelaars met het keurmerk Roter Hahn kweken en verwerken tot thee- en kruidenmengsels. Ook graanteelt heeft een lange traditie: tarwe, rogge en spelt zijn populair, voor meel van hoge kwaliteit en brood zoals het typische "schüttelbrot".

 

Beestachtig goed

 

Niet alleen plantaardige producten spelen een belangrijke rol in de Zuid-Tiroolse landbouw, maar ook de veeteelt. In hooggelegen gebieden werken de boerenfamilies onder moeilijke omstandigheden op steile hellingen. De melk van koeien, schapen en geiten wordt verwerkt tot fijne producten: yoghurt, verse, zachte, gesneden of bergkaas. De Roter Hahn-handelaars hebben een mooie selectie zuivelproducten te bieden.

 

Ook de vleesproductie heeft veel te bieden. Naast vers vlees verleiden Zuid-Tiroolse specialiteiten zoals het karakteristieke spek of de zelfgemaakte "kaminwurzen" u voor een culinaire reis door de Zuid-Tiroolse berglandbouw. Onze producenten mogen er ook zijn, als het gaat om het kweken van kippen. De frisse lucht, het grote terrein en het hoogwaardige voer zorgen voor hoogwaardige kippeneieren.

 

Wijn- en appelparadijs Zuid-Tirol

 

Zuid-Tirol staat bekend om appels en wijn? Elke tiende appel in Europa komt uit Zuid-Tirol. Ze groeien op de valleibodem en tot een hoogte van duizend meter – dankzij de gunstige ligging en klimatologische omstandigheden. We treffen er bekende appelvariëteiten aan zoals golden delicious en jonagold, en meer speciale, zoals topaz of pinova. Alle variëteiten hebben hun eigen en bijzondere smaak. Onze "Roter Hahn"-handelaars benutten deze verscheidenheid aan smaken en verfijnen het fruit tot een verscheidenheid aan producten: appelmoes, fruitspreads en gedroogd fruit. In geperste vorm kun je ervan genieten als natuurlijk troebel appelsap. Als het sap wordt gefermenteerd, ontstaat de fijnparelige cider, een heel bijzondere smaakervaring. Ook inspirerend is de geur van de appel in de likeuren met het keurmerk "Roter Hahn".

 

Niet alleen de appelteelt, maar ook de wijnbouw is belangrijk in Zuid-Tirol en heeft hier een eeuwenoude geschiedenis. Vondsten van druivenpitten en antieke documenten bewijzen het bestaan van de wijnbouw al in 500 voor Christus. Tegenwoordig strekt het wijngebied zich uit langs de valleien en op hellingen tussen 200 en 1.000 m boven de zeespiegel. De "Roter Hahn"-wijnboeren hebben voortreffelijke zeldzame wijnen te bieden. Proef onze heerlijke wijnen.

Lees meer Lees minder