Buschenschanken
Naar de Buschenschank
De wijnboerderijen en hun aanbod
Zowel gasten als de eigen bevolking gaan graag na een mooie herfstwandeling naar een van de traditionele Buschenschanken van Zuid-Tirol om er lekker te gaan törggelen. Maar de gasten hebben allang ontdekt dat een bezoek aan een Buschenschank ook in het voorjaar zeer de moeite waard is.
Zowel gasten als de eigen bevolking gaan graag na een mooie herfstwandeling naar een van de traditionele Buschenschanken van Zuid-Tirol om er lekker te gaan törggelen. Maar de gasten hebben allang ontdekt dat een bezoek aan een Buschenschank ook in het voorjaar zeer de moeite waard is.
Steeds meer Buschenschanken ontpoppen zich ook in het voorjaar tot een geliefd excursiedoel. In dit jaargetij hebben gasten er vooral behoefte aan om lekker buiten op het terras in de zon te zitten en te genieten van het mooie uitzicht. Alle seizoensproducten die de natuur biedt komen op tafel. Van aspergegerechten, kruidengnocchi en lentesalades tot brandnetelknoedels, deegkussentjes met daslookvulling en heerlijke lams- en kalfsgerechten. En ook in het voorjaar is een bezoek aan een Buschenschank dankzij de landelijke ligging prima te combineren met een wandeling.
Definition Buschenschank
Maar wat is eigenlijk een Zuid-Tiroolse Buschenschank? De Buschenschank moet in een wijngebied liggen, want de licentie is gekoppeld aan het zelf persen en schenken van de wijn van de boerderij. De exploitant van een Buschenschank is dus altijd wijnboer, sommelier en restaurateur tegelijk. De bedrijven danken hun naam aan een bosje inheemse planten, de zogenaamde "Buschen". Die wordt in de herfst aan het begin van het Törggele-seizoen boven de toegangsdeur van het huis opgehangen.
De oorsprong van het Törggelen ligt hier
Zowel kastanjes als wijn gedijen alleen in een bijzonder mild klimaat. Daarom vindt het Törggelen volgens oude traditie alleen in de Buschenschanken plaats. Dus op boerderijen die in de wijngebieden langs het Etsch- en Eisacktal liggen. Ze hebben allemaal in de kelder een wijnpers staan. Daar komt ook het begrip „Törggelen" van het Latijnse „Torculus“ (wijnpers) vandaan.
Bij het Törggelen wordt het typische Törggele-menu geserveerd. Het omvat gerstesoep, kaasgnocchi of "Schlutzer" (gevulde pasta) als voorgerecht en een slachtschotel met gepekeld vlees, spareribs, diverse worsten, knoedels en zuurkool als hoofdgerecht. Tot besluit zijn er geroosterde kastanjes en zoete beignets en misschien nog een glaasje zelfgestookte brandewijn.
Hoewel enkele Buschenschanken het Törggele-menu in de wijnkelder serveren, is het bij de meeste wijnboerderijen gebruik geworden de gasten in de met hout beklede gelagkamers te ontvangen. Deze authentieke ruimtes stralen een speciale en gezellige sfeer uit.