Hof- en Buschenschanken
De populairste 20 recepten van de boerderij
Zuid-Tirol voor de smaakpapillen
Hier laten we je kennismaken met de populairste 20 recepten van onze boeren. De Zuid-Tiroolse keuken spreekt door haar veelzijdigheid elke smaak aan. Stevige vleesgerechten komen in Zuid-Tirol net zo goed voor als lichte vegetarische schotels. Veel plezier bij het koken en het genieten van de boerenspecialiteiten.
Voorgerecht
Een oud boerengerecht met weinig ingrediënten, snel klaar en vooral in de winter heerlijk verwarmend.
Spekknoedels worden in twee varianten geserveerd: met of zonder soep. In het eerste geval worden de knoedels rechtstreeks in de vleessoep gekookt.
Er wordt gezegd dat wijnsoepen al in de Romeinse tijd bestonden, vooral om de zieken op krachten te laten komen.
In het verleden werd het vooral in de vastentijd bereid. Tegenwoordig is het een vast bestanddeel van het Törggel-menu.
Schlutzer met verse kruiden zijn de voorjaarsvariant van de beroemde Zuid-Tiroolse Schlutzkrapfen (gevulde pasta).
Een gerecht dat in Zuid-Tirol tot in de jaren zeventig bijna dagelijks op tafel kwam. Het wordt samen uit de pan gelepeld.
De afgeplatte knoedels worden eerst gebakken, daarna gekookt en vervolgens geserveerd met koolsalade of soep.
Deze knoedelvariant geeft veel kleur aan het bord. De beste manier om die te bereiden is stomen, zodat de rode kleur behouden blijft.
In de boerenversie wordt de omelet bereid met spek en uien.
Hoofdgerecht
Bauernbratl (gestoofd varkensvlees met aardappelen)
In de loop der jaren is het boerengebraad een begeerd gerecht geworden bij speciale gelegenheden in de boerenwereld.
In tegenstelling tot de Herrengröstl wordt bij de Bauerngröstl in plaats van kalfsvlees rundvlees van soortspecifiek gehouden runderen gebruikt.
Vooral in de zomer is het dungesneden rundvlees een licht verteerbaar gerecht.
Riebler is een verkruimelde pannenkoek gemaakt van boekweit (Schwarzplent). Dit populaire zoete gerecht wordt als hoofdgerecht geserveerd.
In Zuid-Tirol worden elk jaar 65 ton witte asperges geoogst. Met Bolzanosaus en ham vormen ze de populairste aspergeschotel.
Nagerecht
In het verleden waren appelschijfjes in beslag zelfs een vervanger voor de bruidstaart. Gegarneerd met kaneel en suiker smaken ze het best.
De klassieker uit de tijd van de k.u.k.-monarchie is ook op de boerderijen van Zuid-Tirol bewaard gebleven en geniet grote populariteit.
Deze zoete knoedels van aardappeldeeg zijn vooral met een vulling van de beroemde Vinschger abrikoos een enorme traktatie.
Dit traditionele gebak is er in ronde, vierkante of langwerpige vormen. Afhankelijk van het seizoen wordt het bereid met verschillende vullingen.
Vooral bij volksfeesten hoort de geur van Strauben, een zoete lekkernij van soezendeeg.
Wie kan de meeste pruimenknoedels eten? De pruimenpitten op de rand van het bord onthullen de winnaar.
Hier laten we je kennismaken met de populairste 20 recepten van onze boeren. De Zuid-Tiroolse keuken spreekt door haar veelzijdigheid elke smaak aan. Stevige vleesgerechten komen in Zuid-Tirol net zo goed voor als lichte vegetarische schotels. Veel plezier bij het koken en het genieten van de boerenspecialiteiten.
Voorgerecht
Een oud boerengerecht met weinig ingrediënten, snel klaar en vooral in de winter heerlijk verwarmend.
Spekknoedels worden in twee varianten geserveerd: met of zonder soep. In het eerste geval worden de knoedels rechtstreeks in de vleessoep gekookt.
Er wordt gezegd dat wijnsoepen al in de Romeinse tijd bestonden, vooral om de zieken op krachten te laten komen.
In het verleden werd het vooral in de vastentijd bereid. Tegenwoordig is het een vast bestanddeel van het Törggel-menu.
Schlutzer met verse kruiden zijn de voorjaarsvariant van de beroemde Zuid-Tiroolse Schlutzkrapfen (gevulde pasta).
Een gerecht dat in Zuid-Tirol tot in de jaren zeventig bijna dagelijks op tafel kwam. Het wordt samen uit de pan gelepeld.
De afgeplatte knoedels worden eerst gebakken, daarna gekookt en vervolgens geserveerd met koolsalade of soep.
Deze knoedelvariant geeft veel kleur aan het bord. De beste manier om die te bereiden is stomen, zodat de rode kleur behouden blijft.
In de boerenversie wordt de omelet bereid met spek en uien.
Hoofdgerecht
Bauernbratl (gestoofd varkensvlees met aardappelen)
In de loop der jaren is het boerengebraad een begeerd gerecht geworden bij speciale gelegenheden in de boerenwereld.
In tegenstelling tot de Herrengröstl wordt bij de Bauerngröstl in plaats van kalfsvlees rundvlees van soortspecifiek gehouden runderen gebruikt.
Vooral in de zomer is het dungesneden rundvlees een licht verteerbaar gerecht.
Riebler is een verkruimelde pannenkoek gemaakt van boekweit (Schwarzplent). Dit populaire zoete gerecht wordt als hoofdgerecht geserveerd.
In Zuid-Tirol worden elk jaar 65 ton witte asperges geoogst. Met Bolzanosaus en ham vormen ze de populairste aspergeschotel.
Nagerecht
In het verleden waren appelschijfjes in beslag zelfs een vervanger voor de bruidstaart. Gegarneerd met kaneel en suiker smaken ze het best.
De klassieker uit de tijd van de k.u.k.-monarchie is ook op de boerderijen van Zuid-Tirol bewaard gebleven en geniet grote populariteit.
Deze zoete knoedels van aardappeldeeg zijn vooral met een vulling van de beroemde Vinschger abrikoos een enorme traktatie.
Dit traditionele gebak is er in ronde, vierkante of langwerpige vormen. Afhankelijk van het seizoen wordt het bereid met verschillende vullingen.
Vooral bij volksfeesten hoort de geur van Strauben, een zoete lekkernij van soezendeeg.
Wie kan de meeste pruimenknoedels eten? De pruimenpitten op de rand van het bord onthullen de winnaar.
Boerderij zoeken
Naar alle boerencafés
Geen zin om te koken? Hier vindt u de beste boerencafés van Zuid-Tirol met veel traditionele, landelijke gerechten.